Kriget gör maten dyrare

Vete

Ryssland och Ukraina odlar mycket spannmål. Det här är vete. Foto: Pixabay

Kriget i Ukraina har gjort att mat har blivit dyrare. Det skapar problem för människor runt om i världen.  


Att Ryssland har startat krig i Ukraina påverkar världen på många sätt. Ett av sätten är att det har gjort maten dyrare.


Redan innan kriget började mat bli dyrare. Anledningen till att maten började bli dyrare var bland annat att bränsle började kosta mer. Bränsle behövs för att till exempel köra ut maten till butikerna. När det blir dyrare att köra maten höjs därför priset.


Nu ökar vissa matpriser också på grund av kriget. Det beror på att både Ryssland och Ukraina säljer mycket spannmål och konstgödsel till resten av världen.


Två exempel på spannmål är vete och havre, som används i allt från bakning till matlagning. Konstgödsel är till för att hjälpa växter att växa bättre. Bönder använder konstgödsel för att kunna odla mer mat.


På grund av kriget säljer inte Ryssland och Ukraina lika mycket spannmål och gödsel. Det är krig i Ukraina och samtidigt har många länder bestämt sig för att inte köpa så mycket varor av Ryssland. Länderna använder något som kallas för sanktioner. Sanktionerna är till för att försöka få Ryssland att sluta kriga.


Att priset på mat ökar påverkar många länder i världen. Värst är det i fattigare länder. De flesta människor i Sverige har tillräckligt med pengar för att betala för dyrare mat. Dessutom odlar vi mycket spannmål. Därför är vi inte beroende av spannmål från Ryssland och Ukraina.   


Men många länder köper in spannmål från Ryssland och Ukraina. Samtidigt har många människor i fattigare länder inte råd att betala mer pengar för maten.

Kriget i Ukraina påverkar världen
på många sätt.
Ett sätt är att viss mat blir dyrare
för många runt om i världen.

 

Det beror på att Ryssland och Ukraina
säljer mycket vete.
Vete är en ingrediens
i många olika maträtter.
Till exempel behöver du vete
för att laga pasta eller bröd.

 

Men nu när Ukraina är i krig
kan de inte sälja vete längre.
Och många länder köper inte
någonting från Ryssland längre
för att de ska få slut på pengar.

 

Därför har det blivit svårare
att få tag i vete för många.
Det gör helt enkelt
att man måste betala mer för det.