Pollenallergi verkar bli vanligare

En blommande björk.

Under våren släpper träd och växter i från sig pollen. Foto: Pixabay

Många människor är allergiska mot pollen. Men verkar bli ännu vanligare enligt forskaren Emma Frans.


På våren får pollenallergiker problem med rinnande näsor, nysningar och kliande ögon. Ungefär en av fyra vuxna i Sverige har pollenallergi. Även många barn är allergiska mot pollen.


Precis som att människor kan vara allergiska mot till exempel mjölk eller katter kan människor också vara allergiska mot pollen.


Pollen är små, små korn som träd och växter använder för att föröka sig. Att de förökar sig betyder att de blir fler. Under våren släpper träd och växter i från sig stora mängder pollen.


Pollen är så litet att vi människor inte kan se det. Men pollenallergiker kan känna det.


Det verkar som att pollenallergi blir allt vanligare. SVT har intervjuat forskaren Emma Frans. Hon berättar att olika undersökningar tyder på att fler människor får pollenallergi.


Hur stor risk en person har att få pollenallergi beror på fler olika saker. En sak som påverkar är generna som personen har ärvt från sina föräldrar.

– Det är en mängd olika typer av faktorer som samspelar för att man utvecklar det här. Det handlar dels om genetiska faktorer, dels om saker som man exponeras för i sin barndom, säger Emma Frans till SVT.


Det finns många olika mediciner som pollenallergiker kan använda för att minska problemen med allergin. Emma Frans berättar att forskare också jobbar på en behandling som går ut på att vänja kroppen vid det personen är allergisk mot. Problemet vid allergier är nämligen att kroppens immunförsvar reagerar på ofarliga saker som pollen, mjölk eller katter.

– Allergier handlar om att kroppens immunförsvar på något sätt överreagerar på ett ämne som egentligen inte är farligt för oss. Immunförsvarets uppgift är att skydda oss mot ämnen som kan göra oss sjuka, men det som händer här är att vi försvarar oss mot något som faktiskt inte är farligt, förklarar Emma Frans.

Pollen är små små korn
som kommer från träd och växter.
Det är många som är allergiska mot pollen.
Och det blir vanligare och vanligare
att människor är allergiska mot pollen.

 

När man är allergisk mot något
så reagerar kroppen på det.
Kroppen tror att det är något farligt
och beter sig som om man är sjuk.

 

Därför får de som är pollenallergiska
ofta snuva, nysningar eller kliande ögon.

 

Emma Frans är en forskare
som kan mycket om sjukdomar och allergier.
Hon säger att många undersökningar visar
att fler och fler personer blir allergiska mot pollen.