Sverige möter inte Ryssland i EM

En fotbolldsarena

Fotbolls-EM spelas i England i Juli. Foto: Shutterstock.

Sveriges damlandslag skulle ha mött Ryssland i fotbolls-EM i sommar. Men på grund av Rysslands krig i Ukraina får det ryska fotbollslaget inte spela EM. Sverige ska möta Portugal i stället.


Fotbolls-EM ska spelas i England i juli. Sverige var i samma grupp som Ryssland, Nederländerna och Schweiz. Nu kommer Ryssland att bytas ut mot Portugal.


Ryssland kommer inte heller att få vara med i nästa EM år 2028. Dessutom får inget ryskt lag spela någon cup i Europa den här säsongen. Det har Uefa bestämt. Uefa är en organisation som ansvarar för stora mästerskap som fotbolls-EM och fotbolls-VM.

– Ett beslut jag står bakom för fullt, givet det som skett under en lång tid och fortsatt pågår i Ukraina, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson på Svenska fotbollförbundets hemsida.


Peter Gerhardsson säger också att det är bra att de vet vilka lag Sverige ska möta i sommar. Nu kan de förbereda sig ordentligt.


Ryssland har också ansökt om att hålla i fotbolls-EM 2028 eller 2032. Men Uefa säger att Ryssland inte kommer att få göra det.

I juli är det dags för fotbolls-VM.
Då ska Sveriges damlandslag vara med.
VM kommer vara i England.

 

Stora fotbollsturneringar som VM
har ofta ett gruppspel först.
Det betyder att fyra lag
får möta varandra.

 

I Sveriges grupp i fotbolls-VM
skulle Ryssland vara med.
Men nu får Ryssland inte vara med längre
eftersom de krigar mot Ukraina.

 

Istället för Ryssland kommer
Portugal spela i Sveriges grupp.