Snart kommer beslut om Nato

Statsminister Magdalena Andersson med Finlands statsminister Sanna Marin.

Magdalena Andersson och Sanna Marin pratade om Nato i april. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Den senaste tiden har många diskuterat om Sverige borde vara med i Nato eller inte. Nu har Socialdemokraterna sagt att de ska ge sitt besked redan på söndag.


Nato är ett samarbete mellan flera länder. Länderna i Nato har bestämt att om någon startar krig mot ett Nato-land ska resten av länderna hjälpa till. Du kan läsa mer om Nato här.


Sedan Ryssland invaderade Ukraina har många människor börjat diskutera om även Sverige borde vara med i Nato. Våra grannländer Norge och Danmark är med i Nato men Sverige och Finland är inte med.


Sveriges statsminister Magdalena Andersson har haft möten med Finlands statsminister Sanna Marin. Statsministrarna har pratat om hur länderna ska göra med Nato.


Planen är att Finlands president ska ge sitt besked om Nato nu på torsdag den 12 maj. Då berättar han om han tycker att Finland ska vara med i Nato eller inte.


Nu har den svenska statsministern Magdalena Anderssons parti Socialdemokraterna sagt att de också snart ska säga vad de tycker om Nato. Nu på söndag den 12 maj ska de berätta hur de vill göra.


Det blir historiskt om Sverige går med i Nato. Sverige har nämligen varit alliansfria i 200 år. Det betyder att vi har valt att inte välja sida genom att gå med i samarbeten som Nato.  


Fakta: Men har vi verkligen varit helt alliansfria?

Ett annat ord för alliansfrihet är neutralitet. Man brukar därför säga att Sverige är ett neutralt land. Men det är inte helt sant.

Även om vi på många sätt har varit neutrala i 200 år har vi samtidigt gjort saker som inte alltid har varit så neutrala. En sådan sak hände under andra världskriget.

År 1940 invaderade Tyskland våra grannländer Norge och Danmark. Sverige kom då överens med Tyskland om att låta tyska soldater bli transporterade med tåg i Sverige.

Under kriget åkte ungefär två miljoner tyska soldater tåg i Sverige och det är nu känt som en av gångerna de senaste 200 åren som Sverige inte var så neutrala.

Den senaste tiden
har många pratat om Nato.
Vissa tycker att Sverige borde gå med i Nato
och andra tycker inte det.

 

Men nu har Sveriges statsminister sagt
att det kommer ett beslut på söndag.
Det betyder att statsministern ska säga
om Sverige ska gå med i Nato eller inte.

 

Nato är ett samarbete mellan
många länder.
Samarbetet är till för att hjälpa varandra
om något av länderna i Nato blir attackerat.

 

Sverige har länge tyckt
att vi inte behöver vara med i Nato.
Men när Ryssland attackerade Ukraina
började många fundera på om Nato är en bra idé.