Nyligen dog Curt Bergfors. Han ägde Sveriges första hamburgerkedja: Max.
År 1968 startade Curt Bergfors och hans sambo Britta Fredriksson en grill. Curt Bergfors var då bara 19 år gammal.
Grillen låg vid en mack i Gällivare i norra Sverige. På menyn fanns det många olika rätter. Inte bara hamburgare utan även bland annat sex olika sorters korv och wienerschnitzel.
Snart kunde Curt Bergfors och Britta Fredriksson öppna fler grillar i andra städer. När de öppnade sin tredje grill i staden Luleå bestämde de sig för att döpa sina restauranger till Max. Innan dess hade den hetat X-grillen.
Max är samma namn som hamburgerkedjan har i dag. Namnet kommer från Curt Bergfors. Han kallades nämligen för Max.
Hamburgerkedjan Max växte mycket under åren. Från att ha varit en liten grill som serverade olika rätter har den blivit en stor hamburgerkedja som finns i flera länder. Nu har Max funnits i mer än 50 år. Max är dessutom Sveriges första hamburgerkedja.
År 2020 hade Max 146 egna hamburgerrestauranger. De flesta restaurangerna finns i Sverige, men Max finns även i Norge, Polen och Danmark. Max finns också i Egypten.
Curt Bergfors blev 73 år gammal.
Veckans fördjupning: hamburgare
Hamburgarens historia
Människor har i många olika tider och länder ätit kött med bröd. Exakt varifrån våra nutida hamburgare kommer från är inte helt säkert, även om det finns olika teorier.
Hamburgare ska ha funnits sedan åtminstone 1800-talet. Första gången det finns bevis för att hamburgare blev serverade var i USA år 1904. Då var det en stor utställning i staden Saint Louis.
Besökarna som tog sig dit kunde köpa flera saker som var nya för många av dem, så som glasstrutar, iste och hamburgare.
Hamburgska hamburgare
En av teorierna om var hamburgarna kommer från handlar om staden Hamburg i Tyskland. Där har människor ätit hamburgerkött länge. Men det köttet var en slags råbiff och därför inte särskilt likt dagens hamburgare.
Varför båda rätterna har samma namn är inte säkert, men det sägs att det var en tysk kock som var den som skapade de moderna hamburgarna genom att tillaga det hamburgska hamburgerköttet.
Svensk hamburgerhistoria
Hamburgaren kom till Sverige först på 1950-talet. Då hade USA haft hamburgerkedjor sedan 1920-talet. Första gången en hamburgare ska ha blivit äten här var på en utställning i den skånska staden Helsingborg år 1955.
Hamburgare fick inte sitt stora genombrott i Sverige förrän på 1970-talet. Då hade Sveriges första hamburgerkedja Max öppnat och McDonald’s kommit till Sverige genom att öppna sin första restaurang i Stockholm.
Romersk snabbmat
Hamburgare är nog en av rätterna som vi direkt kommer att tänka på när vi hör ordet ”snabbmat”. Men under mänsklighetens ganska långa historia har hamburgare inte funnits särskilt länge. Snabbmat har funnits desto längre. Snabbmat har också funnits på många platser i världen.
Snabbmat var bland annat väldigt populärt bland människorna i Romarriket. Romarriket fanns för mer än tusen år sedan. Vanliga romare som bodde i städerna bodde nämligen ofta i bostäder som saknade kök. Många människor behövde därför få tag i mat som var både snabb och billig och som de gärna kunde ta med sig. Vanliga snabbmatsrätter var linser, ägg och inlagda grönsaker.
Curt Bergfors ägde Sveriges första
hamburgerrestaurang Max.
Han dog nyligen.
Han startade sin första hamburgergrill
när han var 19 år.
Det var år 1968.
Då serverade han inte bara hamburgare
utan även korv och wienerschnitzel.
Några år senare startade han
sin tredje grill i staden Luleå.
Då döpte han restaurangen till Max.
Det är alltså samma namn som
restaurangkedjan heter idag.
Men idag finns det 146 Max-restauranger.
Restaurangerna finns i Sverige
men också i Norge, Polen, Danmark
och till och med i Egypten.
Curt Bergfors blev 73 år gammal.
Veckans fördjupning: hamburgare
Hamburgarens historia
Människor har länge ätit kött med bröd
i många olika länder.
Exakt var våra nutida hamburgare kommer ifrån
är inte helt säkert, även om det finns olika teorier.
Hamburgare ska ha funnits sedan åtminstone 1800-talet.
Det finns bevis för att hamburgare blev serverade
år 1904 på en utställning i staden Saint Louis i USA.
Hamburgska hamburgare
En av teorierna om var hamburgarna kommer från
handlar om staden Hamburg i Tyskland.
Där har människor ätit hamburgerkött länge.
Men det köttet var en slags råbiff
och därför inte särskilt likt dagens hamburgare.
Svensk hamburgerhistoria
Hamburgaren kom till Sverige
först på 1950-talet.
Den första hamburgaren i Sverige
ska ha ätits på en utställning i Helsingborg år 1955.
Men det var först på 1970-talet
som hamburgare blev riktigt populärt i Sverige.
Då fanns det två hamburgerkedjor i Sverige
nämligen Max och McDonald’s.
Romersk snabbmat
Många tänker nog på snabbmat
när de hör ordet hamburgare.
Men snabbmat har funnits mycket längre
än vad hamburgare har funnits.
Till exempel fanns det snabbmat
redan i Romarriket för mer än 2 000 år sen.
En vanlig snabbmatsmat då var faktiskt ägg
men det fanns också till exempel linser och inlagda grönsaker.