Sex notiser från InnoCarnival 2022

" "

1. 3D-printer

Det fanns olika aktiviteter att se och testa på under InnoCarnival. Bland annat var det cirkusshower, VR-spel och 3D-printing. Sundbroskolan höll i 3D-printing. Eleverna lär sig att programmera mikrochip, att skissa och sedan rita upp en 3D-ritning. Till slut 3D-printar de vilket besökarna kunde uppleva. 

Text av: Massimo De Marinis, Julia Magnusson och Isaia Grollmuss Eyisi.

2. Fiskriddarräddaren, Rent vatten för alla och Signalbot

" "

Klass 7e på Fågelbacksskolan har kommit på en innovation de kallar för Fiskriddarräddaren. Fiskriddarräddaren är en båt med ett filter som plockar upp skräp från havet genom att filtrera vatten i ett filter. Plasten ska sen återanvändas för att göra bland annat kläder. Innovationen uppfyller klimatmål 12,13 och 14. 


En annan innovation av Fågelbacksskolan kommer från klass 7a. Det är en maskin som ska vara i källaren i ett hus. 

– När det blir översvämning i husen ska maskinen suga upp och filtrera vattnet. Sedan kan man använda vattnet precis som vanligt till att till exempel tvätta händerna eller duscha, säger Nikolai i 7a. Denna innovation uppfyller klimatmålen 6 och 12.

Lindängeskolan 5a har gjort en robot som de kallar för “Signalbot”. Signalbot ska köra runt i Lindängen och plocka upp skräp och lägga det i en låda på magen. En robotfågel kommer först att skanna plasten och efter det skicka en signal till roboten som ska plocka upp skräpet. Denna innovation uppfyller klimatmålen 7 och 13.

Text av: Milo Dahlin och Nicoleta Obreja

3. Röklås

Ayesha, Mehmoona och Zahra från Apelgårdsskolan i 7a har kommit på ett röklås. Ett röklås fungerar ungefär som ett alkolås men man kopplar in den i sin mobil. Man blåser in i röret och på den lilla apparaten finns det två lampor: en som visar rött och en som visar grönt. Om man inte har rökt så visar lampan grönt. Om man har rökt så visar lampan rött, då går inte mobilen att låsa upp på ett litet tag. Såklart går det att göra nödsamtal medan mobilen är låst. 

Meningen med denna uppfinning är att minska fimpar i naturen och i städer. Fimpar idag finns överallt och tar ganska lång tid att plocka undan. 

Av: Nicoleta Obreja

4. Serieworkshop

" "

Förutom alla innovationer på InnoCarnival så finns det också olika workshops. En workshop är serieteckning med Karolina. I denna workshop kan man teckna sin egen serie eller rita fritt. Man får göra sin serie helt hur man vill. Den får också handla om vad som helst. Det behöver inte ha något med InnoCarnival eller de globala målen att göra. Meningen med denna workshop är att låta elevers kreativitet flöda. Att de inte behöver hindra sina fantasier. Man kan skriva en biografi, en berättelse eller en gammal saga som man gör om. 

Milo Dahlin och Nicoleta Obreja

5. Trygghetsbänken

Vid Trygghetsbänken möter vi Edin, Zoey och Dea från Stenkulaskolan. 

– Vi stötte på problem som att bänken till exempelvis var sned. Dessutom var vår presentation för lång, men allt ska inte vara perfekt, säger Edin. 

Bänken är helt enkelt en bänk, men inte vilken bänk som helst. Det är en trygghetsbänk. De beskriver bänken som en bänk med en filt. Filten beskrivs som en känslogivare av sällskap och trygghet som sluter en i en kram. Denna innovation är prydd med qr-koder. Qr-koderna har ljudklipp med uppmuntrande ord, fraser och meningar i många olika språk. 

De kom fram till innovationen eftersom många elever i skolan inte mår särskilt bra. Målet med innovationen är att andra skolor ska ta till sig denna idé efter evenemanget och skaffa sig sina egna trygghetsbänkar.  

Text av: Massimo De Marinis, Julia Magnusson och Isaia Grollmuss Eyisi

6. Odling skapar intresse för grönsaker

På Tröskans förskola har barnen fått odla olika sorters grödor som barnen sen fått lukta, titta, känna och smaka på. Bland dessa fanns det till exempel tomater som barnen fått odla av gamla tomater och frön. Grönsakerna och kryddorna som barnen odlat har de sedan fått äta till lunch. När barnen själva fått odla och varit med i processen har de blivit nyfikna och vågat smaka på grönsaker. 

– Denna här, denna här denna här, säger ett av barnen när vi frågar vilken krydda som är godast och pekar på rosmarin, persilja och citronmeliss. 

– Men inte den här. Den smakar starkt, säger ett annat barn och pekar på en timjanplanta.

Förskolepedagogen Medina visar att barnen även jobbat om bin och andra insekter som pollinerar växter. Barnen har fått måla och skapat olika teckningar. Barnen har själva fått komma med tankar om vad ett frö behöver för att växa och de har även använt digitala hjälpmedel såsom iPads. Just nu är barnen i processen av att skapa mallar som visar hur de vill att framtida odlingslådor ska se ut.

Text av: Milo Dahlin och Nicoleta Obreja