Är det alltid dåligt väder på midsommar?

En midsommarstång mot en blå himmel.

Ska det här likna en snopp? Foto: Pixabay

Nu är det dags för midsommar. På midsommar är det alltid dåligt väder, säger vissa. Men stämmer verkligen det? SVT har undersökt några saker människor brukar säga om midsommar.


Midsommar är en av de viktigaste högtiderna i Sverige. För många innebär midsommar att man äter god mat, tar på sig fina sommarkläder och kanske dansar som grodor runt en midsommarstång.


Blommor är också väldigt viktiga på midsommar. Det är till exempel vanligt att göra midsommarkransar att ha på huvudet.


Det finns också en tradition att plocka sju eller nio olika sorters blommor att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. Enligt traditionen ska blommorna göra så att man drömmer om sin framtida man eller fru.  


Människor har många idéer om varför vi firar midsommar på ett visst sätt och om hur det brukar vara. SVT har därför undersökt några sådana idéer för att se om de är sanna eller inte.


En av idéerna är att det alltid är dåligt väder på midsommar. SVT har undersökt väderstatistik från flera år tillbaka och kommit fram till att det inte är sant.


Men att det ofta är dåligt väder på midsommar är sant. Vid den här tiden på året är vädret inte så pålitligt och därför har det både funnits många midsomrar med väldigt fint väder och många midsomrar med väldigt dåligt väder. Dessutom har midsommarvädret varit ganska dåligt de senaste åren.


En annan sak SVT har undersökt är om midsommarstången är tänkt att likna en snopp. Det är inte sant, även om vissa människor kanske tycker att midsommarstången liknar en.


Enligt en expert som SVT har intervjuat började människor tro att det var en snopp i slutet av 1800-talet. Sedan har den idén levt kvar även om den inte är sann.

Nu är det midsommar.
Midsommar är en högtid
som många i Sverige firar.

 

På midsommar äter man god mat,
har på sig fina kläder
och dansar runt midsommarstången.

 

I Sverige brukar många skoja om
att det alltid är dåligt väder på midsommar.
Men är det verkligen sant?

 

SVT har undersökt hur vädret är
på midsommar i Sverige.
Och SVT har sett att
vädret ofta kan vara dåligt på midsommar.
Men inte alltid.

 

I juni, när det är midsommar,
kan vädret vara väldigt olika.
Ibland är det väldigt soligt och fint
och ibland regnar det och är molnigt.

 

De senaste midsomrarna har vädret
faktiskt varit ganska dåligt
på många ställen i Sverige.
Därför är det kanske många som
kommer fortsätta skoja om att
det alltid är dåligt väder på midsommar.