Boris Johnson slutar som premiärminister

Bild över parlamentshuset och Big Ben i London.

Storbritanniens parlament ligger i huvudstaden London. Foto: Pixabay

På torsdagen blev det bestämt att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska sluta. Boris Johnson har haft många problem under sin tid som premiärminister.


Precis som Sverige har en statsminister har Storbritannien en premiärminister. Storbritanniens premiärminister heter Boris Johnson. Han är också partiledare för sitt parti som på svenska heter Konservativa partiet.


Men de senaste dagarna har många brittiska ministrar slutat i protest mot Boris Johnson. På torsdagen blev det bestämt att Boris Johnson ska sluta som partiledare och premiärminister. Storbritannien kommer därför snart att få en ny premiärminister.


Under torsdagen höll Boris Johnson ett tal på Downing street 10. Det är adressen till huset där Storbritanniens premiärministrar länge har haft sina kontor och hem.


Under talet berättade Boris Johnson att han ska sluta. Han sa att det är vad parlamentet vill. Storbritanniens parlament är ungefär som Sveriges riksdag.

– Det står klart att det är parlamentets vilja att en ny konservativ ledare utses och därför också en ny premiärminister, sa Boris Johnson i talet.


Under sin tid som premiärminister har Boris Johnson haft många problem. Han har gjort saker som många människor tycker är dåliga.


Ett exempel på det är att Boris Johnson hade flera fester under lockdown. Lockdown fanns i Storbritannien under pandemin för att hindra covid-19 från att spridas.


Lockdown var mycket strängare än covid-reglerna som vi i Sverige hade. Under lockdown fick till exempel barn inte gå i skolan. I stället fick de ha sina lektioner hemifrån. Människor i Storbritannien fick nämligen bara lämna sina hem för att till exempel köpa mat eller mediciner.


Många människor blev väldigt arga när de fick veta att premiärministern hade haft fest samtidigt som de satt hemma.

I Storbritannien har de en premiärminister.
Det är ungefär som Sveriges statsminister.
Storbritanniens premiärminister
heter Boris Johnson.

 

Han har fått mycket kritik den senaste tiden.
Det betyder att många har sagt
att han gör dåliga saker.

 

Många ministrar som jobbar
i hans eget parti har sagt att de ska sluta.
De tycker nämligen att han har gjort
för många dåliga saker.

 

Därför sa Boris Johnson på torsdagen
att han ska sluta som Storbritanniens premiärminister.
Han sa att han ska sitta kvar tills
hans parti har hittat någon som ska ta över hans jobb.