Kycklingar i Sverige har smittats av en bakterie som heter campylobacter. Om vi människor äter kycklingar som är smittade kan vi bli sjuka. Därför är det viktigt hur vi hanterar kycklingen i köket.
Livsmedelsverket är en myndighet som håller koll på att det vi äter är bra för oss. När någonting inte är bra för oss skickar Livsmedelsverket ut en varning. Nu säger Livsmedelsverket att vi ska vara försiktiga när vi tillagar kyckling.
Flera kycklingflockar i Sverige har nämligen smittats av campylobacter. Det är en tarmbakterie som kan finnas i många olika djur. Människor brukar få bakterien via kycklingar.
Det är vanligt att kycklingar smittas av bakterien. Det brukar ske i slutet av sommaren och kallas kycklingsmitta.
När vi människor äter kyckling som har smittats av bakterien kan vi få diarré eller kräkas.
Livsmedelsverket har några tips som vi kan tänka på för att inte bli sjuka när vi äter kyckling.
- Tvätta händerna innan du tillagar kycklingen. Tvätta också händer när du tagit i rå kyckling.
- Diska knivar och skärbrädor ordentligt.
- Se till att kycklingen är helt genomstekt innan du äter den.
Livsmedelsverket är en myndighet.
De jobbar med att se till
så vi i Sverige äter bra och nyttig mat.
Livsmedelsverket säger nu
att vissa kycklingar i Sverige har fått en bakterie.
Bakterien som kycklingarna fått
heter campylobacter.
Om vi människor äter kycklingar
som smittats med den bakterien
kan vi bli sjuka.
Därför säger Livsmedelsverket
att vi ska vara noggranna att laga kycklingen rätt.
Om kycklingen är bra lagad när vi äter den
är risken att vi blir sjuka inte så stor.
För att tillaga kyckling är det viktigt att:
- Tvätta händerna innan du tillagar kycklingen,
- Tvätta händerna när du tagit i rå kyckling
- Diska kvivar och skärbrädor ordentligt
- Se till att kycklingen är genomstekt innan du äter den.