Ryssar flyr för att undvika krig

Ukrainska och ryska flaggan

Kriget i Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022. Foto: Pixabay.

Förra veckan sa Rysslands president Vladimir Putin att 300 000 män skulle kallas in till kriget. Många ryssar försöker nu fly landet.


Vladimir Putin sa förra veckan att fler ryssar ska skickas till kriget i Ukraina. Det här har gjort att många människor nu försöker lämna Ryssland. Många av Ryssarna flyr till grannlandet Finland


En av dem som försöker ta sig över till Finland kallar sig för “Mischa”. Han hoppas att han ska kunna ta sig till Portugal.

– Alla mina vänner och nära är emot detta krig. Just nu är alla rädda, säger han till SVT.Ryssarna flyr också till Georgien och Mongoliet. Satellitbilder visar långa köer där bilar står och väntar på att få ta sig över gränsen. Under de senaste veckorna så har Ukraina lyckats ta tillbaka några viktiga områden I Charkiv, områden som Rysslands soldater tog kontroll över tidigare i kriget. I några andra områden som Ryssland kontrollerar i Ukraina hålls det folkomröstningar. Människor där ska alltså rösta om de vill tillhöra Ryssland eller Ukraina. Men omvärlden säger att det inte är någon riktig folkomröstning, att Ryssland kommer att vinna oavsett hur folk röstar. I dag är den fjärde och sista dagen som dessa folkomröstningar pågår.Vill du prata med någon om kriget i Ukraina? Bris har öppet dygnet runt. Här kan du mejla, chatta eller ringa 116 111. Läs mer på Bris hemsida.

Ryssland fortsätter kriget mot Ukraina.
Men många i Ryssland
vill inte kriga mot Ukraina.
Det är Rysslands president, Vladimir Putin,
som vill fortsätta kriget.

 

Putin har sagt att ännu fler ryssar
måste kriga för Rysslands skull.
Därför flyr många från Ryssland
så att de slipper kriga.

 

En som vill slippa kriget kallas för Mischa.
SVT pratade med Mischa.
Han säger att alla hans vänner
är emot kriget.
Han hoppas kunna ta sig till Finland
för att sen åka till Portugal.