Argentina är världsmästare i fotboll

Argentina är världsmästare i herrfotboll. Foto: Pixabay.

Herrarnas final i fotbolls-VM 2022 spelades under söndagen. Efter en spännande kamp vann Argentina till slut över Frankrike på straffar. Det är första gången på 36 år som Argentina vinner fotbolls-VM.

Nu är fotbolls-VM 2022 slut. Mästerskapet har spelats i Qatar och det vinnande laget är Argentina. 

I finalmatchen såg det ut som att Argentina skulle vinna matchen rätt så lätt. Men även om Argentina ledde med 2–0 lyckades Frankrike ta sig tillbaka i den andra halvleken och plötsligt stod det 2–2. Därför gick matchen till förlängning. 

I förlängningen gjorde båda lagen var sitt mål och då stod det 3–3. Eftersom inget lag lyckades vinna under förlängningen gick matchen vidare till straffar. Argentina lyckades till slut vinna matchen på straffar.

Nu har den argentinska fotbollsspelaren Lionel Messi vunnit det mesta som går att vinna inom fotboll. 35-åringen har vunnit många olika ligor, många i laget FC Barcelona, och tagit flera rekord. Nu har han också tagit ett VM-guld med sitt landslag Argentina.

– Det är galet att det blev så här. Jag ville det här väldigt mycket. Jag visste att Gud skulle ge det här till mig, jag anade att det skulle bli så här. Nu ska jag njuta av det, säger Lionel Messi i tv efter matchen enligt Aftonbladet.

Bronsmatchen spelades mellan Marocko och Kroatien. Till slut vann Kroatien matchen som slutade 2-1. Men Marocko blev historiska ändå eftersom de är det första laget från Afrika som kommer så här långt i ett världsmästerskap i fotboll.

I söndags var det final
i herrarnas fotbolls-VM i Qatar.
Matchen var mellan
Argentina och Frankrike.

 

Efter 90 minuter stod det 2–2.
Då blev det förlängning.
Förlängning betyder att matchen
blir 30 minuter längre.

 

I förlängningen gjorde både
Argentina och Frankrike varsitt mål.
Då stod det alltså 3–3.
Och då blev det straffar.

 

Argentina blev till slut det lag
som avgjorde finalen under straffarna.
Därför är Argentina de nya världsmästarna
i fotboll för herrar.