I dag, den 24 februari, har kriget i Ukraina pågått i ett år. Enligt en rapport från Rädda Barnen har barnen i Ukraina sökt skydd under jord i över 900 timmar det senaste året.
Rysslands krig i Ukraina inleddes den 24 februari 2022. Nu har Rädda Barnen släppt en rapport som visar hur kriget har drabbat barnen i Ukraina.
Rapporten visar att barnen i Ukraina har sökt skydd under jord i genomsnitt 920 timmar det senaste året. Till exempel i staden Charkiv har flyglarmet ljudit 1 500 timmar förra året.
– Barnen startade inte kriget men de betalar det högsta priset, säger Sonia Khush, i ett pressmeddelande från Rädda Barnen.
Barnens lärare har kommit på lekfulla övningar för att barnen ska ta sig till ett skyddsrum så fort som möjligt när flyglarmet hörs. Det här skyddsrummen är utrustade med olika material för att barnen ska ha något att göra och inte känna sig stressade av kriget.
Många människor tar sig fortfarande ner till tunnelbanestationer när de hör flyglarmen. 12-åriga Olena berättar hur hon brukar surfa på mobilen och göra sina läxor.
– Det är bättre att sitta här för vår egen säkerhet. Det är tråkigt. Men det är bättre att vara uttråkad än att blir skadad, säger hon i Rädda Barnens pressmeddelande.
Kriget i Ukraina har hållit på i ett år.
Kriget började den 24 februari 2022.
Under kriget har många människor
behövt gå till skyddsrum.
Ett skyddsrum är ett rum
som är byggt för att klara av krig.
Till exempel ska det klara av
att bomber exploderar i närheten.
Bomber släpps ibland från flygplan.
Därför finns det larm som låter
när flygplan flyger över en stad.
När larmen låter ska alla gå till skyddsrummet.
I den ukrainska staden Charkiv
lät larmet 1 500 timmar förra året.
Rädda Barnen har skrivit en rapport
om hur kriget i Ukraina har påverkat barn.
I den rapporten står det bland annat
att barnen har varit i skyddsrum
i genomsnitt över 900 timmar förra året.