Nyhetsvecka 9

Veckans nyheter har handlat en del om djur. Foto: Pixabay.

Den här veckan har vi skrivit en hel del om djur. Vi har skrivit om lodjur som just nu jagas för att de inte ska bli för många. Vi har också skrivit om hotade djur i Norrbotten som behöver hjälp av oss människor.


Diskussionerna om Nato fortsätter. Sverige och Finland vill gå med men alla Nato-länder måste säga ja. Det har alla Nato-länder gjort förutom Turkiet och Ungern. Nu ska Sverige och Finland prata mer med Turkiet nästa vecka om detta.

I veckan röstade Finlands riksdag ja till ett lagförslag som gör det möjligt för dem att gå med i Nato.
Läs mer i vår artikel: “Finlands riksdag röstar ja till Nato”


I Norrbotten är människor oroliga för vad som ska hända med hotade arter som fjällräven och den vitryggiga hackspetten. Människorna som arbetar med att hjälpa dessa djur får mindre pengar av regeringen.
Läs mer i vår artikel: ”Fjällräven är hotad igen”


Sedan har licensjakten börjat på lodjur. Varje bestäms hur många lodjur som får skjutas. Men i år tycker Världsnaturfonden (WWF) att jägaren får skjuta för många lodjur.
Läs mer i vår artikel: “I dag börjar jakten på lodjur”


I helgen har vi en massa spännande läsning. Vi skriver om att barn och unga rör på sig mer om föräldrar bara slutar skjutsa dem till skolan. Vi har också en fördjupningsartikel om graffiti så missa inte det!

Nästa vecka kommer vi att skriva mer om nyheten att regeringen satsar pengar på fler läroböcker i skolan.

Ha en fin helg!

Gustav Sigala Haggren

Redaktör