Ed Sheeran nekar till låtstöld

Ed Sheeran anklagas för att ha lånat för mycket av en annan låt. Foto: Pixabay.

Popstjärnan Ed Sheeran anklagas för att ha lånat för mycket av en låt med Marvin Gaye. Men Ed Sheeran säger att han är oskyldig.

Ed Sheeran är en av världens mest populära artister. Många människor tycker om hans sånger. Men det finns också dem som tycker att hans låtar är för lika andra låtar. Om en artist lånar för mycket av en annan låt kallas det för plagiat.

Just nu pågår en rättegång i New York, USA. Ed Sheeran anklagas för att ha kopierat en gammal låt i en av sina egna låtar. Det handlar om Ed Sheerans låt som heter Thinking out loud och släpptes 2014. 

Låten som han anklagas för att ha lånat för mycket av är en låt med Marvin Gaye från 1973 som heter Let’s get it on. Låten skrevs av Marvin Gaye och Ed Townsend. Det är Ed Townsends familj som säger att Ed Sheerans låt är för lik Let’s get it on.

Under rättegången visades en film där Ed Sheeran byter mellan låtarna under en konsert. Men Ed Sheeran säger att ”det är rätt lätt att gå in och ut ur sånger som är i samma tonart”, skriver SVT.

Ed Sheeran har tidigare varit anklagad för att ha lånat stora delar av låten Oh Why av Sami Switch till sin egen låt Shape of you. Men en brittisk domstol bestämde förra året att Ed Sheeran inte hade stulit låten.

Lyssna på Thinking out loud och Let’s get it on

Ed Sheeran är en känd artist.
Det finns många som tycker
att hans låtar är väldigt bra.

 

Men vissa tycker att Ed Sheerans låtar
liknar andras låtar för mycket.
När en artist kopierar för mycket från en annan låt
för att göra sin låt kallas det för plagiat.

 

Nu har Ed Sheeran blivit anklagad för plagiat.
Det handlar om Ed Sheerans låt Thinking out loud.
Den ska likna en gammal låt som heter Let’s get it on.

 

Let’s get it on skrevs av Marvin Gaye och Ed Townsend.
Det är Ed Townsends familj som nu säger
att Ed Sheerans låt är plagierad från Let’s get it on.