Novell: Resan till 2123

Foto: Pixabay.

I våras hade skolorna i Malmö en stor novelltävling på temat: Framtidens Malmö. Den här novellen skrev Julia när hon gick i tvåan på Sorgenfriskolan.


Det var en gång en kvinna på en skola. Hon var vaktmästare.


En gång när hon var där nere i källaren såg hon ett rum som hon inte hade sett innan. Men hon hade en nyckel som passade. Ava som hon hette hittade en knapp. Hon tryckte på den och fick en konstig känsla i kroppen.


När hon gick ut på skolgården såg miljön helt annorlunda ut. Där var inga växter, inte ens gräs! Alla barn sprang runt med konstiga mackapärer. På marken var det bara asfalt.Ava frågade ett barn vilket årtal det var. Och det var 2123! Ava gick hem. Hon tyckte att barnen hade varit väldigt trevliga.Nästa dag tyckte hon inte att barnen var lika snälla. När hon var inne i skolan utanför rektorns kontor hörde hon rektorn prata med några barn. Hon bestämde sig för att tjuvlyssna. Men hon fick inte bli upptäckt. Rektorn sa till barnen att göra så att hon fick all makt. Och barnen bara nickade. Ava råkade ramla in på kontoret. Och rektorn såg det.Ava sprang sitt fortaste med rektorn hack i häl och barnen därefter. Ava kunde till slut gömma sig på en klätterställning på skolgården. Men nu blev det värre. Hon hörde rektorn säga att någon skulle dö. Och den som skulle dö var Ava! Ava var helt panikslagen! Hon behövde hjälp!

Ava bestämde sig för att göra inbrott hos rektorn och undersöka. Hon klättrade ner och gick mot kontoret. Hon kollade om rektorn var där. Det var hon inte så hon gick in. Hon hittade stället där rektorn styrde barnen. Hon tog i med all sin kraft och krossade den i samma sekund som rektorn kom in.


Ava behövde komma ut men rektorn blockerade utgången och det fanns inga fönster. Ava såg en tidsmaskin och sprang mot den. Hon tryckte på en knapp där det stod ”bak i tiden”, för det var dit hon ville. Hon åkte till tiden där hon hade varit och allt blev som vanligt.       


Text av Julia. Hon gick i klass 2a på Sorgenfriskolan i Malmö när hon skrev novellen.