Novell: De försvunna

Foto: Unsplash.

I våras hade skolorna i Malmö en stor novelltävling på temat: Framtidens Malmö. Den här novellen skrev Laura när hon gick i mellanstadiet på Sorgenfriskolan.

Hej. Jag heter Jillie. Här är det år 2123.

Jag har aldrig skrivit brev förut men om jag skulle använt min LSad skulle dom kunna läsa vad jag skrivit. Staten. Dom har tagit över Sverige som myror tar över ett äpple. Varenda land har en stat, och varenda stat har en ordförande. Sveriges ordförande är KAJSA BOCKSBÖRG. Världen har blivit en stor odling. Man måste gå rakt och i led. Varenda lägenhet ser ut som en kub. Man får inte bo i hus. Om du undrar hur jag vet vad hus är så läser jag om det i Historieböckerna. Egentligen får man inte det heller.

Så här lever vi: vi går på utbildningsdagis, vi går i skolan, går vidare till gymnasiet, går på universitet och börjar sen jobba på kontoret, sjukhuset, med gamla eller med barn. Vi jobbar tills vi är helt nedslitna och sen är det någon som jobbar med oss. Vi dör eller blir avlivade.

Jag kan hamna i mycket trubbel om nån hittar den här lappen.Jag har en BFF. Hon heter Wendely. Jag har såklart många vänner men hon är den bästa jag har. Hon var min bästa vän. Hon klarade inte ett matteprov och blev borttagen. När hon kom tillbaka hade dom byggt om henne. Det är exakt lika hemskt som det låter. Dom hade särat på alla hennes kroppsdelar och byggt upp henne på nytt. En annan hjärna, kanske andra fingrar. Jag märkte inget först. Men efter ett tag började hon betedde sig konstigt. Och sen på en sleepover vi hade såg jag ärren. Jag kommer aldrig glömma bort det hur jag än försöker få bort bilden från huvudet.Om jag inte nämnt det så bor jag i Malmö. Det var här odlingidén började. Jag tycker själv att Malmö är en för fin stad för att vara källan till en sån här hemsk idé. Allt som en gång varit så fint i Malmö: hamnen, Turning Torso… Jag har sett Turning Torso en gång i hela mitt liv.Mina föräldrar var en gång rebeller. Dom var med och protesterade mot att Turning Torso inte skulle rivas. Så till slut gjorde staten det till sitt ”högkvarter” istället. Sedan dess vill inte mina föräldrar gå dit.
Livet är svårt här. Bättre sagt hemskt. Så det är därför jag skickar det här brevet bak i tiden. Hos er borde året vara runt 2020. Jag har läst mycket om er tid och vet mycket om min och jag vet hur du kan stoppa detta.Låt inte Dan Bocksbörg bli Sveriges statsminister. Här är det du måste göra för att stoppa honom. Följ instruktionerna exakt!1. Du måste komma till Malmös stadsbibliotek den 1/4 år 2024 kl.12:30:00, hitta en bok som heter De försvunna. Där finns en lapp.2. Ta med lappen till Sveriges radio och låt dom läsa upp meddelandet.Jag hoppas att det kommer funka, men om det inte gör det så kan du försöka att skicka ett brev till mig genom att lägga det i boken som lappen var i.


Stora, vänliga hälsningar Jillie Bocksbörg

Text av Laura. Hon skrev novellen när hon gick i mellanstadiet på Sorgenfriskolan i Malmö.