Forskare: Bry er mindre om bäst före-datum

Bäst före-datum på en konservburk. Foto: Shutterstock

Fakta: Bäst före och sista förbrukningsdag 

 

Det finns två sorters datummärkning på mat: Bäst före-datum och sista förbrukningsdag.

 

Bäst före-datum finns på exempelvis ägg, mjölk, te och flingor. Datumet betyder bara att maten är som bäst före det datumet. Ofta går det bra att äta maten långt efter datumet. Det är bara att lukta och smaka på maten för att se så att den fortfarande går att äta.

 

Sista förbrukningsdag är ett datum som finns på kött och andra matvaror som kan vara farliga att äta efter ett visst datum. Till skillnad från bäst före-datum ska man inte äta maten efter sista förbrukningsdag. 

 

Källa: Livsmedelsverket

Matsvinnet har minskat lite i Sverige. Men för klimatets skull måste matsvinnet minska ännu mer enligt FN.

Matsvinn är när vi slänger mat som egentligen hade gått att äta. Matsvinn är dåligt för klimatet eftersom matproduktionen, alltså hur maten skapas, påverkar både klimatet och miljön. 

För att odla grönsaker går det åt mycket vatten och kött kommer från djur som till exempel kor och får. De fiser gasen metan som är dåligt för klimatet. Att transportera maten från bönderna till affärerna och sedan hem till människor orsakar också utsläpp av växthusgasen koldioxid. 

Därför orsakar matsvinnet onödiga utsläpp. För att hjälpa klimatet vill Förenta nationerna (FN) att världens länder ska halvera matsvinnet fram till år 2023. 

I Sverige har matsvinnet minskat lite. Helén Williams jobbar som forskare vid Karlstads universitet. Hon säger att det kan finnas olika förklaringar till minskningen.

– Matsvinnet i våra svenska hushåll har minskat något de senaste åren, vilket skulle kunna förklaras av både ökad kunskap hos konsumenter och höga matpriser. Vi ser också allt fler eldsjälar på restauranger och i våra storkök som verkligen använder alla resurser effektivt för att minska svinnet på tallrikarna, säger hon i en artikel från Karlstads universitet. 

Hon säger att två saker som människor kan göra för att minska matsvinnet är att planera bättre, så att man inte köper mer mat än vad man hinner äta upp, och att bry sig mindre om bäst före-datum. 

Bäst före-datum finns på olika matvaror, som till exempel mjölk och ägg. Bäst före-datum betyder att maten är bäst före det datumet. Men maten kan gå bra att äta långt efter det. 

– Lukta och smaka på maten för att avgöra om den är ätbar, säger Helén Williams. 

När man slänger mat som går att äta
kallas det för matsvinn.
Matsvinnet i Sverige har minskat.
Det betyder att vi inte slänger lika mycket
som vi gjorde förr i tiden.
Men matsvinnet behöver minska ännu mer.

 

Mat kan vi människor få på olika sätt.
Till exempel genom att odla grönsaker
eller föda upp djur för kött.
Men båda de sakerna släpper ut gaser i luften
som är dåliga för klimatet.

 

Därför är det viktigt att
inte slänga den mat vi köper.
Då har vi ju släppt ut dåliga gaser i onödan.

 

Forskare säger att det är bra att
vi minskat på matsvinnet i Sverige.
Men att vi behöver göra mer
för att inte slänga så mycket mat.

 

En sak vi kan göra är att
inte bry oss så mycket om bäst-före-datumet.
Bäst-före-datumet finns på de flesta matvaror.
Det talar om för oss när vi borde ha ätit upp matvaran.

 

Men bäst-före-datumet är ingen regel.
Mat kan vara bra efter bäst-före-datumet.
Därför säger forskarna
att vi ska tänka mer på om maten är bra
och mindre på bäst-före-datumet.