Här är årets knasigaste träd

I Dalarna finns det en björk som har en knöl som liknar en panda. Foto: Mats Kaij

Innan sommaren bad Skogssällskapet människor att skicka in bilder på knasiga träd i Sverige. Nu har de knasigaste träden blivit valda. 

Stiftelsen Skogssällskapet är en organisation som jobbar för att skogarna ska må bra.

De senaste åren har Skogssällskapet haft en tävling där människor får skicka in bilder på knasiga träd. De knasiga träden kan till exempel vara böjda i olika former.

Träd kan bli knasiga på olika sätt. Ibland blir träd knasiga för att djur har ätit av dem när de har vuxit. På så vis kan de få flera stammar. 

Träden kan också växa in i olika saker och därför få annorlunda former. Det kan till exempel vara två träd som växer in i varandra.

Precis som människor och djur kan även träd få sjukdomar. Sjuka träd kan också se knasiga ut. 

Många träd i svenska skogar huggs ner och används för att bygga hus och andra saker. Men knasiga träd är inte bra att bygga med. Därför får de ofta stå kvar och kan bli väldigt gamla. 

Karin Fällman Lillqvist jobbar som hållbarhetschef på Skogssällskapet. Hon säger i ett pressmeddelande att knasiga träd är viktiga. 

– De knasiga träden är roliga påminnelser om att skogen också har viktiga upplevelsevärden för oss människor. Dessutom får dessa träd ofta höga naturvärden, eftersom de får stå kvar i skogen och bli riktigt gamla, säger hon. 

Skogssällskapet har valt årets knasigaste träd i 19 av Sveriges landskap. Ingen hade skickat in bilder på knasiga träd i Norrbotten, Härjedalen, Gästrikland, Närke, Bohuslän och Blekinge, så där finns det inga vinnare i år.


Skogssällskapet är en organisation
som jobbar med att skogarna ska må bra.
De senaste åren har Skogssällskapet
haft en tävling med knasiga träd.

 

Tävlingen går ut på att
människor får skicka in bilder på knasiga träd.
Skogssällskapet väljer sen ut
de knasigaste träden från varje landskap i Sverige.

 

Skogssällskapet säger att knasiga träd
påminner oss om att skogen är både rolig och viktig.
Det är därför som de har en tävling med knasiga träd.

 

I år har Skogssällskapet valt ut 20 träd
från 19 av Sveriges landskap.

 

Här nedan kan du se alla knasiga träd från årets tävling:

En läskig gran som ser ut lite som ett spöke En tall med en gammal kaffekanna fastvuxen i sig Ett knöigt träd som påminner lite om ett ansikte Ett träd med något trollskt över sig Ett träd som äter upp ett vägräcke En tall med en stor boll av barr i sin krona Ett träd som delar sig åt två olika håll Ett träd som växt samman strax ovanför roten och påminner om ett H En björk med två roliga knölar vid roten Ett träd som ser ut som de mumsar på en kaka Ett liggande träd som med en böj tittar upp mot himlen Ett träd som växte åt horisontellt men ändrade sig. Ett träd med en S-form Ett ensamt träd på en ensam sten i en annars kal omgivning Ett träd med en knöl som påminner om en piråg Ett träd med en knöl som påminner om ett älghuvud En björk med en knöl som ser ut som en liten pandabebis Ett träd som efter en svag böj i toppen växt in i trädet bredvid och blivit ett. Ett träd som smälter ner för en sten Ett träd med en knöl som ser ut som en rumpa