Många elitlag har försvunnit

En volleyboll. Foto: Çağlar Oskay/Unsplash

Många idrottsklubbar i Sverige har problem med ekonomin. En undersökning som SVT har gjort visar att det har lett till att många elitlag har försvunnit. 

Det finns många sätt att idrotta på. Vissa människor idrottar för att det är roligt, andra gör det för att må bra. 

Sedan finns det människor som idrottar väldigt seriöst. De kan till och med ha idrotten som jobb. Sådana människor kallas för elitidrottare. De är bland de bästa i sin idrott. 

SVT har gjort en undersökning som visar att många lag för elitidrottare har försvunnit de senaste åren. Enligt undersökningen har 20 svenska klubbar i sex olika idrotter lagt ner sina elitlag de senaste tre åren.

Ett av elitlagen är Falkenbergs VBK:s herrlag. Laget har vunnit många stora tävlingar i volleyboll. 

Sven Hämberg var ordförande för volleybollklubben. Han säger att klubben hade problem med ekonomin och därför inte hade råd att ha ett elitlag. 

– Diskussionerna har förts i klubben i ett par år. Men det var ett tufft beslut, en sorgens dag för volleybollen i Falkenberg. Men nu var vi tvungna att behålla klubben, få igång barn- och ungdomsverksamheten och få igång något eget stort i stället, säger han till SVT. 

SVT har intervjuat Martin Carlsson Wall. Han jobbar som professor på Handelshögskolan och kan mycket om ekonomi och idrott.

Han säger att idrott började dra in mer pengar på 90-talet. Vissa idrotter blev också stora på TV och stora tävlingar som fotbollsturneringen Champions League skapades.

Det gjorde så att vissa stora klubbar blev väldigt rika medan mindre klubbar fick det svårt. Sedan var dessutom pandemin dålig för många klubbars ekonomi.

– Sedan kom pandemin, sedan globala investerare, och här sitter många idrotter kanske i ett litet samhälle i Sverige och undrar vad var det som hände, säger han.

Det finns många anledningar
att hålla på med idrott.
Vissa idrottar för att det är kul
andra för att må bra.

 

Det finns också några
som jobbar med att idrotta.
De kallas för elitidrottare.

 

Men enligt en ny undersökning
har många lag för elitidrottare försvunnit.
Det betyder att klubbarna har
varit tvungna att lägga ner sina elitlag.

 

Många klubbar har inte råd
att ha kvar elitlagen.
Det är mycket som kostar pengar
för klubbarna som har elitlag.
Till exempel måste de betala elitidrottarna.

 

Det blev väldigt dyrt för många klubbar
till exempel under pandemin.
Då kunde inte så många hålla på med idrott
på grund av alla restriktioner.