Vulkanutbrottet på Island har börjat

Bild från ett tidigare vulkanutbrott på Island. Foto: Shutterstock

I november var människor tvungna att lämna den isländska staden Grindavik eftersom det var risk för vulkanutbrott. Nu har vulkanutbrottet börjat. 

Minibladet har tidigare berättat att det har varit risk för vulkanutbrott på Island. Vulkanen ligger nära staden Grindavik.

I mitten av november var alla människor och djur i staden därför tvungna att lämna sina hem och flytta till en säkrare plats. 

I går kväll började vulkanutbrottet. Det kommer både lava och rök från vulkanen. Det har också skapats en stor spricka i marken. 

Just nu ser det ut som att lavan inte kommer att nå Grindavik. Men det finns en risk att lavan börjar rinna åt ett annat håll än nu. I så fall kan lavan ändå nå Grindavik. 

Isländska myndigheter håller koll på utbrottet för att se till att de som bor på Island är säkra. Till exempel har alla vägar till Grindavik nu stängts av så att människor inte kan ta sig till den farliga platsen. 

Enligt experter är det möjligt att vulkanutbrott kommer att bli vanligare i området där Grindavik ligger. Området är en halvö som heter Reykjaneshalvön. 

Från 800-talet fram till 1200-talet var det väldigt många vulkanutbrott på Reykjaneshalvön där Grindavik ligger. På 1200-talet lugnade det ner sig och sedan dess har vulkanerna vilat. 

Men sedan år 2021 har vulkanerna börjat vakna till liv igen. Enligt experter kan det betyda att en ny period med vulkanutbrott på Reykjaneshalvön är på väg. 

Erik Sturkell jobbar vid Göteborgs universitet. Han är expert på vulkaner. Han säger att en ny period med vulkanutbrott kan hålla på i flera hundra år, precis som den förra perioden som tog slut på 1200-talet. 

– En ny utbrottsperiod innebär att det kommer utbrott då och då, kanske var tionde eller tjugonde år. Det behöver inte vara utbrott hela tiden, säger han i en artikel från Göteborgs universitet. 


Läs Minibladets fördjupning om vulkaner för att lära dig mer.


Tryck på play för att se bilder från vulkanutbrottet (engelsk text):

Förra månaden fick människor
i en stad på Island flytta på sig.
De var tvungna att lämna staden
eftersom ett vulkanutbrott kunde börja.

 

Nu har vulkanutbrottet börjat.
Det är en vulkan nära staden Grindavik på Island
som har fått utbrott.

 

Experter på vulkaner säger
att vulkanutbrott på Island kan bli vanligare.
Det var nämligen många vulkanutbrott där
mellan 800-talet och 1200-talet.

 

Nu med det nya vulkanutbrottet
kan en ny period med många vulkanutbrott ha börjat.
Då kanske vulkanen där börjar få utbrott
en gång var tionde eller tjugonde år ungefär.