Ovanliga planeter snurrar i takt

Planeterna liknar Neptunus och kallas därför mini-Neptunus. Här är en bild på Neptunus. Foto: Nasa/Unsplash

Forskare har upptäckt sex planeter som snurrar i takt runt en stjärna. Det är väldigt ovanligt och tyder på att planeterna har fått snurra ostört. 

Ungefär 100 ljusår från oss finns det en stjärna. Runt stjärnan snurrar det sex planeter. 

Planeterna påminner om planeten Neptunus som finns i vårt solsystem. Men de är mycket mindre än Neptunus. Små planeter som liknar Neptunus kallas för mini-Neptunus. 

Att de sex planeterna och stjärnan ligger 100 ljus-år bort betyder att det skulle ta 100 år för en ljusstråle att åka från jorden och ända dit.

Som jämförelse tar det cirka 8 ljus-minuter för solens strålar att nå jorden från solen. 100 ljus-år är därför väldigt mycket.

Forskare har upptäckt att de sex planeterna gör något ovanligt. De snurrar i takt runt stjärnan. När planeten som är närmast stjärnan åker två varv runt stjärnan åker planeten som är näst närmast tre varv, och så vidare.

Så brukar inte planeter bete sig. Ofta händer saker som gör att planeterna börjar åka i olika takt. Det kan till exempel vara något i rymden som krockar med dem. 

SVT har intervjuat Carina Persson som jobbar som astrofysiker vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon säger att det verkar vara väldigt ovanligt att planeter får vara så ostörda att de kan snurra i takt.

– Det är lätt att störa ett sådant system så att planeterna kommer i otakt. Om de inte har gjort det så är det ett bevis på att de har varit rätt ostörda sedan de bildades, säger hon. 

Forskare har hittat sex planeter
som snurrar i takt långt ute i rymden.
Planeterna snurrar runt en stjärna
som ligger 100 ljusår bort.

 

100 ljusår är väldigt långt.
Det betyder att det skulle ta ljuset
100 år att åka dit.
Ljuset från vår sol når oss på bara 8 minuter.

 

Forskarna säger att det är väldigt ovanligt
att planeter snurrar i takt.
Det betyder att ingenting har krockat med
någon av planeterna sen de skapades.