Unga ishockey-spelare möts i Göteborg

Sverige möter andra lag i JVM. Foto: Shutterstock

Just nu pågår junior-VM i ishockey. Unga ishockey-spelare från flera olika länder har samlats i Göteborg för att avgöra vilket lag som är bäst.

Junior-VM i ishockey är ett världsmästerskap för unga ishockeyspelare. Junior-VM förkortas också JVM. Just hålls JVM för killar i Göteborg. I januari är det dags för JVM för tjejer, men den tävlingen hålls i landet Schweiz.

För att få vara med i JVM i Göteborg ska man vara max 19 år gammal. Den yngsta spelaren i årets JVM heter Luka Radivojevic och kommer från landet Slovakien. Han är född i januari 2007 och fyller därför snart 17 år. 

Luka Radivojevic och en massa andra unga ishockey-spelare från olika länder har därför kommit till Göteborg för att tävla mot varandra. 

Sverige har också ett lag som tävlar. Laget kallas juniorkronorna. Sveriges herrlandslag i ishockey kallas nämligen Tre Kronor.

Hittills har det gått bra för juniorkronorna i Göteborg. På annandagen spelade de sin första match. Då vann de med 6–0 mot Lettland. På torsdagskvällen ska juniorkronorna spela sin andra match. Då möter de Tyskland.

Just nu spelar lagen mot varandra i olika grupper. De bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinalerna som hålls efter nyår. Den 5 januari är det dags för final. Då avgörs det vilket lag som vinner årets JVM. 


Här kan du se klipp från Sveriges match mot Lettland (engelskt tal):

Just nu är det junior-VM för herrar i ishockey.
Junior-VM är ett världsmästerskap
för spelare som är yngre än 20 år.
I år spelas junior-VM i Göteborg i Sverige.

 

Sverige är också med i Junior-VM.
Sverige spelade sin första match i tisdags
och då mötte de Lettland.
Sverige vann den matchen med 6–0.

 

Sverige ska spela en ny match i dag, torsdag.
Då ska Sverige möta Tyskland.

 

Damerna har också junior-VM.
Men damernas turnering börjar den 6 januari.
Och de spelar i Schweiz.