Robotar får bläckfisk-händer

Bläckfiskar har sugkoppar på sina armar. Foto: Pixabay

Forskare har skapat sugkoppar som påminner om sugkopparna bläckfiskar som har. Sugkopparna ska hjälpa robotar att få bättre grepp om saker. 

Bläckfiskar har något på sina armar som heter sugkoppar. Med hjälp av sugkopparna kan bläckfiskarna hålla fast i olika typer av saker. 

Bläckfiskarna använder sina muskler och slem i sugkopparna för att styra sugförmågan. Det fungerar väldigt bra och nu har forskare använt bläckfiskarnas sugkoppar som inspiration för att skapa bättre robotar.

Att greppa tag i och lyfta saker kan nämligen vara svårt för robotar. Men nu har forskare skapat sugkoppar som robotar kan använda som händer. 

De nya sugkopparna använder vatten för att efterlikna slemmet som bläckfiskarna använder för att styra sugförmågan. På så vis fungerar de nya sugkopparna bättre än andra sugkoppar som människor har skapat. 

Den här typen av forskning kallas biomimetik. Biomimetik är när människor skapar teknik som inspireras av naturen. Djur och växter i naturen har nämligen ofta smarta lösningar på problem som vi människor kan ha.

Det finns många exempel på uppfinningar som är inspirerade av naturen. Ett exempel är kardborreband som vi kan använda i jackor och skor. Kardborrar är växter som har små taggar som gör att de lätt fastnar i saker. På samma vis fastnar kardborrebanden så att vi kan knäppa jackan eller skorna.

Forskare som gör robotar
har märkt att robotar ofta har svårt
att greppa saker.
För att hjälpa robotarna bli bättre
på att greppa saker
har forskarna tagit hjälp av bläckfiskar.

 

Bläckfiskar har sugkoppar
på sina armar.
Sugkopparna gör så att bläckfiskarna
kan hålla fast i olika saker.

 

Forskare har nu uppfunnit sugkoppar
som robotar kan ha på sina händer.
På så sätt kommer robotarna bli bättre
på att hålla fast i olika saker.

 

När forskare blir inspirerade av djur och natur
kallas forskningen för biomimetik.
Det betyder att forskarna härmar naturen
när de uppfinner något nytt.