Astrid Lindgren-lagen kan försvinna

En ko på grönbete. Foto: Pixabay

Enligt lagen har mjölkkor rätt att vara ute på grönbete på sommaren. Lagen skapades mycket tack vare barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Men nu kan lagen kanske ändras. 

I Sverige har vi djurskyddslagar som säger vilka rättigheter djur har. 1988 fick Sverige en ny djurskyddslag som bland annat säger att mjölkkor har rätt att vara ute på grönbete ett visst antal timmar per dag under sommaren. 

Lagen skapades mycket tack vare barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Hon ville att svenska djur skulle få fler rättigheter och att korna skulle få vara ute  och beta i stället för att vara inne i ladan. Lagen om kornas rätt till grönbete kallas därför ibland för Astrid Lindgren-lagen. 

Men nu håller regeringen på att undersöka om djurskyddslagen ska förändras. Förra året bestämde de därför att en utredning skulle göras i frågan.

Enligt utredningen kan lagen kanske ändras så att inte alla kor längre har rätt till grönbete. I så fall kommer mjölkkor i lösdrift inte längre ha rätt att få sitt grönbete i hagen. Lösdrift betyder att korna får gå runt hur de vill inne i ladan. 

Men förslaget om att ta bort kornas rätt till grönbete har fått kritik. En som är kritisk är forskaren Per Jensen som jobbar som professor i etologi vid Linköpings universitet. Etologer är experter på hur djur beter sig.

– Kor är djur som är anpassade för att beta. Det är hela deras biologiska grundfunktion och det kan man inte tillgodose om man håller dem inomhus, även om de går i lösdrift, säger han till Dagens Nyheter.

Men hur det blir med kornas rätt till grönbete är långt ifrån färdigt. Först ska utredningen bli klar och sedan måste regeringen ge ett lagförslag som riksdagen kan rösta om.

Det finns en lag om att kor
har rätt att vara ute i hagen och beta.
I lagen står det hur länge korna ska vara ute
varje dag under sommaren.

 

Den lagen kom 1988.
Det var mycket tack vare författaren Astrid Lindgren
som lagen blev till en lag i Sverige.
Hon tyckte att kor skulle ha fler rättigheter
och inte behöva gå inne i ladan hela sommaren.
Därför kallas den lagen ibland för Astrid Lindgren-lagen.

 

Men nu funderar regeringen på
om de ska ändra den lagen.
Regeringen håller därför på att undersöka
om det vore bra att ändra lagen.

 

Undersökningen säger att Astrid Lindgren-lagen
kanske kan ändras.
I så fall skulle vissa kor stanna inne om somrarna
så länge de får röra sig fritt inne i ladan.