Nu får ingen förneka Förintelsen

Förintelsen hände på flera platser. Auschwitz i Polen är en sådan plats. Platsen används i dag för att lära människor om Förintelsen. Foto: Pixabay

Några andra lagar som börjar gälla i juli:

  • Plastkorkarna måste sitta fast på nästan alla dryckesförpackningar under tre liter. Det har EU bestämt för att minska nedskräpningen i naturen. 
  • Föräldrar kan dela sin föräldraledighet med andra. Föräldraledighet är när föräldrar är hemma från jobbet för att passa små barn. Då får de pengar för att vara hemma med barnen. Men nu kan alltså exempelvis barnens morfar eller faster vara föräldralediga med barnen vissa dagar. 
  • Det ska bli lättare för hyresvärdar att vräka människor som gör kriminella saker som kan påverka deras grannar dåligt. Att bli vräkt betyder att man inte längre får bo kvar. 

Fakta: SVT

Från och med i juli gäller flera nya lagar i Sverige. En av lagarna säger att människor inte får lov att förneka Förintelsen. 

Förintelsen är namnet på något som hände på 1930- och 1940-talen. Då mördade nazisterna miljontals människor i Europa. Nazisterna mördade människor de inte ville ha i sitt samhälle.

Många av människorna var judar. Men även andra människor som romer, homosexuella och människor med funktionsnedsättningar blev mördade under Förintelsen. 

Skolor i Sverige och många andra länder lär ut vad som hände under Förintelsen. Det finns nämligen mycket kunskap om vad som hände. 

Kunskapen kommer till exempel från människor som var med under Förintelsen.

Trots det finns det vissa människor som förnekar Förintelsen. Människor som förnekar Förintelsen säger att det inte har hänt. 

Men nu i juli har flera nya lagar börjat att gälla i Sverige. En av lagarna säger att det nu är olagligt att exempelvis förneka eller ursäkta Förintelsen. 

Om någon förnekar eller ursäktar Förintelsen kan personen nu bli dömd för ett brott som heter hets mot folkgrupp. 

Sveriges Radio har intervjuat Carinne Sjöberg. Hon är judinna och bor i Umeå. Hon tycker att den nya lagen är bra eftersom hon upplever att det har blivit mer antisemitism. Antisemitism är hat mot människor som är judar. 

– Jag tycker att antisemitismen har ökat så fruktansvärt just nu. Så det är viktigt att man påminns om historien – hur det kan gå illa till, säger hon till Sveriges Radio.

Från och med i juli i år
börjar många nya lagar att gälla.
En av lagarna som börjar gälla då
handlar om Förintelsen.

 

Förintelsen är namnet
på något som hände under 1930- och 1940-talen.
Då hade nazisterna makten i Tyskland.

 

Nazisterna krigade mot många andra länder i Europa.
De mördade också många människor
som bodde i Europa.
Det är det som kallas Förintelsen.

 

Den nya lagen som börjar gälla den första juli i år
säger att ingen får förneka Förintelsen.
Det betyder att man inte får säga
att Förintelsen inte har hänt.