NWT: Karlstadlärare skrev bok om tokigheter i skolvärlden

Foto: Lena Richardsson, NWT

 

Micael Hellberg har skrivit några av kampsångerna som Färjestadsfansen sjunger på läktarna. Men hans senaste verk handlar om en annan kamp. Micael är också mellanstadielärare och har skrivit boken ”Ärligt talat av en lärare – om galenskap i svensk skola”.

 

En dag skojade Micael och några kollegor om att man borde göra en tv-serie som Solsidan, fast om skolan. Just den idén rann ut i sanden, men blev ändå starten till ett projekt för den företagsamma läraren.

 

– Jag började samla anteckningar i min telefon på saker som skulle kunna vara med i en bok. Sedan satte mig på ett café i stan och skrev ut alla anteckningar. För ett år sedan var manuset klart och jag började skicka runt det till olika förlag, säger han till NWT.

 

Han fick napp hos Lava förlag och nu finns den som tryckt bok, e-bok och även ljudbok.

”Välkommen in bakom kulisserna i en värld som inte liknar någon annan. Där saker drivs till sin spets – och förbi den. Välkommen till skolans värld. I denna bok får du ta del av galenskap från svensk skola” – så presenteras boken i förlagets reklamtext.

 

Foto: Lena Richardsson, NWT

 

Exempel på galenskaper kan vara skriftliga omdömen som blir 30 sidor långa eller – i hans tycke kanske allra tokigast – byggtrenden han kallar akvarieskolor.

 

– Ett klassrum utan väggar, vad sägs om det? Det är trendigt att bygga så, men enligt forskning om hur barns hjärnor fungerar är det helt horribelt.

 

Han tror att det är lätt att beslutsfattare lockas och inspireras av det moderna ”Google-kontoret”, men i praktiken blir det inte så lyckat: han berättar om en lärare som hade prov med en klass och under lektionen såg 70 personer passera utanför glasrutan.

– Och vissa av eleverna tittade upp varje gång någon gick förbi!

 

Han berättar att en del som läst boken både skrattat och gråtit, men skratten fastnar ofta i halsen. Det han berättar händer ju på riktigt och påverkar eleverna negativt.

–Det finns barn som far illa i de här svängningarna, säger han.

 

Han har jobbat som lärare i över 20 år så han har själv hunnit vara med om en hel del av svängningarna. Han kom ut på arbetsmarknaden i en tid när lärarrollen var nedtonad och eleverna själva skulle planera och söka kunskap. En metod han anser lämnade många elever i sticket.

 

Att sätta ord på det han och andra lärare upplever i sin vardag var ett av hans mål med boken.

– Jag har samlat så mycket som möjligt av det som lärare faktiskt känner. Nästa gång det kommer någon nyhet de tycker är tokig kan de ta min bok och vifta med! säger läraren och numera författaren Micael Hellberg till NWT.