NWT: Värmlandspoet bad om hjälp – fick 259 ord

Poeten Ismael Ataria som kommer från Hagfors. Foto: Lena Richardson / NWT

 

Poeten Ismael Ataria, som egentligen heter Anders Brokvist och är uppvuxen i Hagfors, bad sina följare i sociala medier om hjälp med ord. Nu har han skapat en lång dikt där alla 259 orden finns med.

 

Att be andra människor om ord är ett sätt att skapa nya mönster i sin kreativitet tycker Ismael Ataria.

 

– Jag tycker det är väldigt roligt. Jag brukar ha det här i mina workshops också. Då brukar jag visa hur snabbt man kan få tillgång till sin kreativitet. De får ge mig ord och så improviserar jag fram något av dem, säger han till NWT.

 

Gensvaret via de sociala kanalerna blev större än han trott. Det blev ord med stor bredd, från vilsen och gäddrens till idiosynkrasi (oförklarlig motvilja) och pöös.

 

– ”Pöös” öppnade en hel minnesbank av en händelse; den historien hade aldrig dykt upp om inte jag fått det ordet.

 

De krångligare uttrycken, som kräver googling, använder han inte när han själv väljer sina ord, men nu fick han några sådana att bita i.

 

– Det var en del ord jag aldrig använder själv. Det kan bli gymnasieaktigt att svänga sig med ord som man inte behärskar.

 

Den här gången var ordleken ett sätt att få nytt material till en podd-halvtimme. Det lyckades mer än väl – bara att läsa upp alla ord tog flera minuter och sedan blev det en ”lång svindlande dikt”, som han läser i senaste poddavsnittet som ligger ute nu på hans hemsida.

 

– Jag startade podden under den här perioden, när så mycket annat inte går att göra som vanligt. Det är ett sätt att upprätthålla inspirationen och ger mig också ett eget forum, där jag själv får testa mina idéer och infall, säger Ismael Ataria till NWT.