Pandemin kan närma sig sitt slut

Ett covid-virus

Nu ökar smittan igen. Foto: Pixabay

Den senaste tiden har covidvarianten omikron smittat många människor. Nu säger WHO att det finns en chans att pandemin snart börjar ta slut.


WHO är en förkortning för Världshälsoorganisationen. Världshälsoorganisationen är en organisation som har som jobb att se till att alla människor i världen mår så bra som möjligt. WHO har därför jobbat mycket med covid-19 sedan pandemin började.


I helgen sa WHO att pandemin har nått ett nytt steg i och med att covid-varianten omikron har börjat spridas i världen. Många människor har nämligen blivit sjuka av omikron den senaste tiden. WHO räknar därför med att 60 procent av alla människor i Europa kommer att ha haft omikron i mars.


Vid den tiden tror WHO att det finns en chans att pandemin börjar ta slut.


Men att pandemin kanske äntligen snart är över betyder inte att covid kommer att försvinna. Tidningen Expressen har intervjuat Annika Linde. Hon jobbade som statsepidemiolog innan Anders Tegnell fick jobbet.


Annika Linde tror att vi kommer att kunna leva ganska mycket som vanligt igen från och med i slutet av februari eller början av mars. Det beror på att många har vaccinerat sig och att många också har redan har haft viruset.


Men även om pandemin går över kommer covid att finnas kvar. Annika Linde jämför covid med spanska sjukan. Spanska sjukan var en pandemi i början av 1900-talet. Sjukdomen spred sig över världen och många människor blev väldigt sjuka och dog.

– Med spanska sjukan var det så att efter tre år så hade viruset funnit en snäll form som kom tillbaka år efter år i varierande utsträckning beroende på olika faktorer – men aldrig igen som en stor pandemi och aldrig igen så att det drabbade så många människor, säger Annika Linde till Expressen.

Det finns en stor organisation
som heter Värdshälsoorganisationen.
Den brukar förkortas WHO.
De jobbar med att människor ska må bra
i hela världen.

 

De har jobbat väldigt mycket med covid-19
nu när det har varit en pandemi i hela världen.
Men nu säger WHO att pandemin snart kan vara slut.

 

WHO säger att mer än hälften
av alla i Europa kommer ha haft covid-19 i mars.
Då tror WHO att pandemin kommer börja ta slut.

 

Men bara för att pandemin tar slut
betyder det inte att covid-19 försvinner.
Covid-19 kan vara kvar och smitta människor
men inte lika många som den har smittat nu i pandemin.