Regeringen vill erbjuda mer skoltid

Flicka som gör läxor.

Alla barn får inte lika mycket hjälp med läxorna hemma. Foto: Pixabay

Många elever har svårt att klara av skolan. Därför har regeringen nu sagt att de tänker ge landets elever möjlighet att gå mer i skolan för att få extra hjälp. Men regeringens förslag har fått en del kritik.


Vissa elever har svårare i skolan än andra. För de elever som går i högstadiet är det viktigt att få tillräckligt bra betyg för att kunna börja på gymnasiet. Men det är inte alla elever som har tillräckligt bra betyg.


Det är ett problem som Sveriges regering nu vill lösa genom att ge elever möjlighet att gå mer i skolan. På så sätt ska eleverna få hjälp att klara skolan.


Enligt regeringens förslag ska därför elever som går nian och har svårt att få bra betyg få större möjlighet att gå i skolan på lovet.


Regeringen vill också att elever som går i fyran till nian ska få minst två extra timmar per vecka då eleverna kan få hjälp att göra läxor och plugga inför prov.


Enligt regeringen handlar deras förslag om att göra skolan mer jämlik eftersom alla elever inte kan få lika mycket hjälp med skolan hemma.


Nyhetsbyrån TT har frågat vilka elever regeringen tänker behöver hjälpen. TT ställde frågan till Sveriges skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

– Statistiken talar sitt tydliga språk, det är elever som inte har akademiker till föräldrar, det är också de (från familjer) med mindre inkomster, svarar Lina Axelsson Kihlblom TT.


Men regeringens förslag har fått en del kritik. Lärarnas riksförbund är en organisation för lärare. De tycker inte om regeringens förslag.


Lärarnas riksförbund tycker att pengarna som regeringen vill lägga på mer skoltid i stället hade kunnat läggas på den vanliga skoltiden. Till exempel säger Lärarnas riksförbund att fler lärare behövs i svenska skolor.  

– Vi vet att det finns en stor lärarbrist i dag. Det kan låta bra att eleverna får mer tid men frågan är vem som ska undervisa de här eleverna, säger Åsa Fahlén Lärarnas riksförbund.  

Alla barn i Sverige ska gå i skolan.
Men när man blir lite äldre
får man också betyg.
Då måste man få tillräckligt bra betyg i vissa ämnen.

 

Vissa elever har svårt
att få tillräckligt bra betyg.
Det vill regeringen ändra på.
De föreslår därför att elever
ska kunna gå mer i skolan för att få hjälp.

 

Elever som går i högstadiet
kan få gå i skolan också på lov.
Och elever som går i fyran till nian
kan få två timmar extra skoltid.

 

På så sätt ska alla elever få den hjälp
de behöver för att få bra betyg.

 

Men alla tycker inte att det är ett bra förslag.
Lärarnas riksförbund är en organisation
som jobbar för att lärarna ska ha bra jobb.
De säger att det inte finns tillräckligt många lärare.
Därför undrar de vilka som ska ge eleverna mer undervisning
när det inte finns tillräckligt med lärare.