Flickor fick inte börja skolan igen

Ett tomt klassrum

Foto: Pixabay.

Sedan talibanerna tog över makten i landet Afghanistan har de sagt att flickor ska få gå i skolan. Flickorna skulle ha börjat skolan i onsdags, men då ändrade sig talibanerna.


Afghanistan är ett land som ligger i sydvästra Asien. Landet har länge haft stora problem. Det har varit krig och många människor är väldigt fattiga.


Under många år har det funnits en grupp i Afghanistan som heter talibaner. Talibanerna bestämde i Afghanistan för många år sedan. På den tiden hade många människor i Afghanistan det väldigt svårt. Till exempel var musik förbjudet och flickor fick inte gå i skolan.


Talibanerna förlorade makten i Afghanistan år 2001. Då kom soldater från USA och andra länder till landet. Men förra året blev soldaterna hemskickade och i augusti tog talibanerna över makten igen.


Många människor blev därför oroliga för att talibanerna skulle behandla människor i Afghanistan lika dåligt igen. Många människor undrade också hur det skulle bli för flickorna i Afghanistan.


Sedan talibanerna tog över makten i augusti har yngre flickor fått gå i skolan. Samtidigt har talibanerna sagt att även äldre flickor, som går i årskurs sex och uppåt, snart ska få gå i skolan.  


Nu på onsdagen hade talibanerna sagt att flickorna skulle få börja skolan igen.  Men när flickorna kom till sina skolor hade talibanerna ändrat sig. Flickorna fick därför gå hem igen. Många flickor blev väldigt ledsna över att inte få börja skolan igen.


Talibanerna har inte berättat varför de plötsligt inte ville låta flickorna gå i skolan.   

Förra året tog talibaner makten
i ett land som heter Afghanistan.
Talibanerna har väldigt bestämda åsikter
och de vill helst inte att flickor
ska få gå i skolan.

 

Därför har det varit förbjudet
för flickor att gå i skolan.
Men talibanerna sa att alla flickor
skulle få gå i skolan från och med onsdagen.

 

Men när flickorna gick till skolan i onsdags
hade talibanerna ändrat sig igen.
Därför var flickorna tvungna att gå hem igen.
Många blev väldigt ledsna
över att de inte fick gå i skolan.