Artister samlar in pengar till Ukraina

Avicii arena under en natthimmel.

Hela Sverige skramlar hålls i Avicii arena i Stockholm. Foto: press

Många människor i Ukraina behöver hjälp på grund av kriget. Därför ska flera svenska artister uppträda för att samla in pengar. Insamlingen heter Hela Sverige skramlar.


Kriget i Ukraina har nu hållit på i ungefär en månad. Hittills har tio miljoner människor i Ukraina behövt fly. De flesta har flytt till lugnare delar av landet, men nästan fyra miljoner har flytt till andra länder, som Polen och Sverige.


Många människor, både barn och vuxna, har samlat in pengar för att hjälpa människorna i Ukraina. Nu ska svenska artister göra samma sak. Den 2 april ska flera artister uppträda på en gala för att samla in pengar. Pengarna ska artisterna ge till organisationer som arbetar för att hjälpa människor i Ukraina på olika sätt. Galan är i Avicii arena i Stockholm, men den kommer också att sändas på SVT.


Galan som artisterna ska uppträda på heter Hela Sverige skramlar. Ordet skramla betyder att samla in pengar. Ordet beskriver också ljudet som blir när mynt slår i varandra, som när man till exempel skakar en insamlingsbössa som det finns pengar i.  


En av artisterna som ska vara med är Cornelia Jakobs som nyligen vann Melodifestivalen. Andra artister som ska vara med är bland andra Benjamin Ingrosso, Darin och Gina Dirawi.


Hela Sverige skramlar har samlat in pengar en gång tidigare. Det var år 2015. Då var många människor på flykt, bland annat från landet Syrien i Mellanöstern. Hela Sverige skramlar samlade därför in pengar för att hjälpa människorna som flydde. Den gången samlade Hela Sverige skramlar in mer än 40 miljoner kronor.

Det har varit krig i Ukraina
i ungefär en månad nu.
Många människor samlar in pengar
för att hjälpa alla som bor där.

 

Nu ska svenska artister
också samla in pengar.
De ska ha en insamling
som heter ”Hela Sverige skramlar”.

 

En av artisterna som ska vara med
är Cornelia Jakobs som nyligen vann Melodifestivalen.
Andra artister som ska vara med
är bland andra Benjamin Ingrosso,
Darin och Gina Dirawi.