Värmebölja stänger indiska skolor

Ett tomt klassrum

På grund av värmen har en del skolor fått stänga. Foto: Pixabay

Den senaste tiden har det varit väldigt varmt i länderna Indien och Pakistan. Det har varit så varmt att barn i Indien har behövt vara hemma från skolan.


47 grader. Så varmt var det i södra Pakistan förra fredagen. Både Pakistan och grannlandet Indien har haft stora problem med varmt väder den senaste tiden.


Pakistan och Indien är ganska varma länder, så varmt väder är inte ovanligt. Men att det är så varmt som det är just nu är väldigt ovanligt. Det är också ovanligt att det är så här varmt redan innan sommaren har börjat.


Värmen har skapat problem för människor i Indien och Pakistan. Det går nämligen åt väldigt mycket energi när det är så här varmt. Det beror bland annat på att människor försöker kyla ner sina hem med hjälp av luftkonditionering. På grund av det börjar det nu bli svårt att skapa tillräckligt mycket energi för att det ska räcka till alla.


Elever har också behövt stanna hemma från skolan. För någon vecka sedan var det över 40 grader varmt i flera dagar i Indiens huvudstad New Delhi. Myndigheterna stängde då skolorna och sa åt människor att hålla sig hemma för att undvika värmen.


Enligt experter beror värmen i Indien och Pakistan på klimatförändringarna. Klimatförändringarna gör nämligen så att jetströmmarna blir svagare. Jetströmmar är kraftiga vindar högt upp i luften. När de blir svagare kan värme stanna kvar på samma plats längre. Det är det som nu händer i Indien och Pakistan.


Många länder i världen jobbar just nu för att minska sina utsläpp för att på så sätt hjälpa klimatet. Till exempel skapade FN:s medlemsländer år 2015 något som heter Agenda 2030. Genom Agenda 2030 har länderna sagt att de bland annat ska ha hjälpt klimatet att må bättre till år 2030. Mår klimatet bättre igen kommer världen slippa sådana problem som Indien och Pakistan har just nu.

Indien och Pakistan är två länder
som ligger i södra Asien.
Det brukar vara ganska varmt
i Indien och Pakistan.
Men just nu är det extremt varmt.

 

Det har varit över 40 grader varmt
i Indiens huvudstad i flera dagar.
Och förra fredagen var det 47 grader
i Pakistan.

 

Så varmt brukar det inte vara.
Men eftersom klimatet håller på att förändras
kan det bli mycket varmare på vissa platser
än vad det brukar vara.

 

Värmen skapar stora problem
för människorna som bor i Indien och Pakistan.
Det har till och med varit så varmt
att många skolor har varit tvungna att stänga.
Det är nämligen farligt att vara ute
när det är så varmt.