BTS kan slippa värnplikt

Popgruppen BTS

Popgruppen BTS. Foto: Shutterstock.

Musikgruppen BTS från Sydkorea kan snart behöva klä sig i militärkläder och träna på att skjuta med vapen. Men Sydkoreas kultur- och idrottsminister Hwang Hee tycker att gruppen hjälper landet mer när de sjunger sin musik.

BTS är en populär musikgrupp från Sydkorea. BTS gör koreansk pop vilket brukar förkortas k-pop. Nu diskuterar politiker i Sydkorea om den populära gruppen ska slippa värnplikt eller inte. Att ha värnplikt är att utbilda sig i militären. I Sverige brukar det också kallas ”att göra lumpen”Det finns ett förslag på en lag som skulle kunna göra att musikgruppen slipper utbilda sig i militären. Kultur- och idrottsministern i Sydkorea heter Hwang Hee. Han tycker att lagen ska godkännas. Han säger att Sydkorea tjänar mer på att BTS får fortsätta turnera över hela världen och göra sin musik.

Om den nya lagen inte blir godkänd måste den äldsta medlemmen Jin (Kim Seok-Jin), börja sin värnplikt senare i år. Alla män i Sydkorea mellan 18 och 28 år måste gå en utbildning i militären i nästan två år.I Sverige har vi också värnplikt. Men alla måste inte gå utbildningen. När du fyller 18 år kommer du få hem papper som du ska fylla i. Efter att du skickat in papper kan du bli kallad till något som heter mönstring. Då får du göra olika tester för att se om du skulle passa utbildningen.

BTS är en känd musikgrupp från Sydkorea.
De gör musik som brukar kallas för k-pop.
BTS består av sju unga män.

 

I Sydkorea behöver alla unga män
göra värnplikt.
Det betyder att de måste utbilda sig
för att kunna bli militärer.

 

Men alla tycker inte att BTS
ska ha värnplikt.
Till exempel är det en minister i Sydkorea
som tycker att BTS ska slippa värnplikt.

 

Han tycker att BTS gör bättre saker för Sydkorea
när de åker omkring och spelar sin musik.
Därför tycker han att Sydkorea
ska godkänna en ny lag
som säger att vissa slipper värnplikt.