Det här vet vi om apkoppor

En makak-apa kliar sig i pannan

Apkoppsvirus upptäcktes först hos apsorten makaker. Foto: Pixabay

De senaste dagarna har det börjat talas om en ny sjukdom som sprider sig i världen: apkoppor. Men enligt en expert behöver vi inte vara oroliga.  


Flera människor på olika platser i världen har på sistone blivit smittade av sjukdomen apkoppor. Apkoppor är en ovanlig sjukdom som vanligtvis finns mest i vissa länder i Afrika. Oftast är det djur som smittar människor med apkoppor, men människor kan också smitta varandra.


Sjukdomen kommer från något som heter apkoppsvirus. Den som blir smittad av viruset får utslag, sår och blåsor på kroppen. Den smittade kan också få feber.


Även om sjukdomen är ovanlig och mest finns i Afrika har nu flera människor i olika länder blivit smittade. Hittills har en svensk blivit smittad. Några människor i bland annat Storbritannien och USA har också blivit smittade.


Många människor har nu blivit oroliga för att apkoppor ska bli en ny sjukdom som sprider sig över världen och ställer till med problem på samma sätt som covid-19 har gjort de senaste åren.


SVT har pratat med en expert om apkopporna. Experten heter Rolf Gustafson och han är docent i infektionssjukdomar. En docent är en slags forskare. Han säger att människor inte borde vara så oroliga.

– Jag tycker att vi borde tagga ner lite, för att tala ren svenska, säger han till SVT.


Apkoppor ska nämligen vara mycket mindre smittsamma än covid-19. För att bli smittad med apkoppor behöver man vara väldigt nära någon som är sjuk.

– Vi kommer säkert hitta några ytterligare fall i Sverige, men jag tror inte att det blir någon epidemi på något sätt. Det finns inget som talar för det i dagsläget, säger Rolf Gustafson.

Den senaste tiden har
många pratat om en ny sjukdom.
Den heter apkoppor.
Men enligt experterna
så behöver vi inte vara så oroliga.

 

Apkoppor är en sjukdom
som mest finns i länder i Afrika.
Men den dyker nu upp på lite fler platser.
Till exempel har en person i Sverige
fått sjukdomen.

 

Apkoppor gör så att man får utslag
på kroppen och man kan få feber.

 

Apkoppor är inte lika smittsamt
som covid-19 var.
Därför säger experter
att vi inte behöver oroa oss för en ny pandemi.