Morgan Johansson får jobba kvar

justitie- och inrikesministern Morgan Johansson håller ett tal framför två svenska flaggor.

Morgan Johansson på en pressträff tidigare i våras. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

På tisdagen röstade Sveriges riksdag om justitie- och inrikesministern Morgan Johansson skulle få ha kvar sitt jobb eller inte. Några dagar före omröstningen sa statsminister Magdalena Andersson att hon tänkte sluta som statsminister om Morgan Johansson skulle bli tvingad att sluta.


Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har fått mycket kritik den senaste tiden. Några som har varit väldigt kritiska är partiet Sverigedemokraterna.


Att Morgan Johansson är justitie- och inrikesminister betyder att han har hand om politik som handlar om bland annat lagar, brott och polisen.


Sverigedemokraterna tycker att Morgan Johansson har varit dålig på sitt jobb som minister. De tycker att det är för mycket brottslighet i Sverige och att Morgan Johanssons är ansvarig för att det har blivit så.


Sverigedemokraterna bestämde sig därför för att be om en misstroendeomröstning. En misstroendeomröstning är när politikerna i riksdagen röstar om de ska göra en misstroendeförklaring mot exempelvis en viss minister.


För att bestämma att det ska bli en misstroendeförklaring måste mer än hälften av de 349 politikerna i riksdagen rösta för misstroendeförklaringen. Om riksdagen bestämmer att det blir en misstroendeförklaring måste ministern sluta.


Några dagar före misstroendeomröstningen sa statsminister Magdalena Andersson att hon tänkte sluta som statsminister om Morgan Johansson skulle behöva sluta som minister.


Färre än hälften av politikerna i riskdagen röstade under tisdagen för misstroendeförklaringen och Morgan Johansson får därför jobba kvar som Sveriges justitie- och inrikesminister.


Det är fortfarande en del politiker som är kritiska mot Morgan Johansson. En del är också kritiska mot att statsminister Magdalena Andersson sa att hon skulle sluta om Morgan Johansson inte fick jobba kvar.


En som är kritisk är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Ulf Kristersson säger att det var dumt av statsministern att hota med att sluta som statsminister. Hade hon slutat som statsminister hade vi fått en ny regeringskris, liknande den Sverige hade förra sommaren.

– Statsministern har hävdat att ett misstroende mot en enskild minister betyder att hela regeringen måste avgå. Det stämmer inte, den enda som hotat med regeringskris är statsministern själv, sa Ulf Kristersson i riksdagen på tisdagen enligt SVT.

Det finns en minister
som heter Morgan Johansson.
Han är justitie- och inrikesminister.
Det betyder att han jobbar med frågor
som handlar om lagen och om Sverige.

 

Morgan Johansson är med i Socialdemokraterna.
Men det finns många andra partier i riksdagen
som tycker att han har gjort ett dåligt jobb.
De andra partierna litade inte längre
på att han skulle göra ett bra jobb som minister.

 

Ett annat parti i riksdagen är Sverigedemokraterna.
De litade inte på Morgan Johansson längre.
Därför ville de ha en misstroendeomröstning mot honom.

 

En misstroendeomröstning är när alla politiker i riksdagen
röstar om att de litar på att en politiker sköter sitt jobb bra.
Om mer än hälften tycker att politikern sköter sitt jobb
får den politikern sitta kvar.

 

Misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson
var i tisdags.
Då tyckte mer än hälften av politikerna i riksdagen
att Morgan Johansson sköter sitt jobb bra.
Därför får han fortsätta vara minister.