Rekordmånga nya svenskar firades på nationaldagen

Sveriges flagga.

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Foto: Pixabay

På måndagen var det Sveriges nationaldag. Under dagen blev både Sverige och rekordmånga nya svenska medborgare firade runt om i landet.


Den 6 juni varje år är det Sveriges nationaldag. Då blir Sverige firat på olika sätt. Runt om i landet var det till exempel olika musikframträdanden och aktiviteter. På många platser höll också människor tal för att uppmärksamma nationaldagen.


Varje år på nationaldagen är det också tradition att fira Sveriges nya medborgare. Varje år blir nämligen tusentals människor svenska medborgare. Det är människor som sedan tidigare är medborgare i andra länder i världen, men som sedan kommer till Sverige av olika anledningar. Var tredje person som fick svenskt medborgarskap under år 2021 kommer från landet Syrien i Mellanöstern.


De flesta svenskar blir medborgare när de föds. Alla som har minst en förälder som är svensk medborgare blir nämligen automatiskt svensk medborgare oavsett var i världen de föds.


Kommer man från ett annat land men har bott i Sverige i några år kan man skicka in en ansökan om att bli svensk medborgare. För att få bli svensk medborgare måste man leva upp till vissa krav. Till exempel får man inte ha begått brott nyligen.


Under nationaldagen blev de nya medborgarna firade under olika ceremonier runt om i landet. I Stockholm var det till exempel en ceremoni i Stadshuset och i Göteborg var det en ceremoni i den stora parken Slottsskogen.


Det var rekordmånga nya svenskar som blev firade. Förra året var det nämligen ovanligt många människor från andra länder som fick svenskt medborgarskap. Hela 89 354 människor fick svenskt medborgarskap. Det är mer än 9 000 fler än året före.Fakta: Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag är den 6 juni varje år. Att det är just det datumet beror på två saker.

Den 6 juni år 1523 blev Gustav Vasa vald till kung. Innan dess hade Sverige varit med i en union med Danmark och Norge. Unionen hette Kalmarunionen. Men när Gustav Vasa blev kung blev Sverige ett självständigt land.

Den 6 juni år 1809 bestämde riksdagen också att Sverige skulle ha en ny regeringsform. Regeringsformen är den grundlag som bestämmer hur Sverige ska styras och är därför väldigt viktig. Regeringsformen från år 1809 påverkade mycket för hur Sverige är än i dag.

I Sverige har vi firat den 6 juni sedan år 1893. Från början hette dagen Svenska flaggans dag men år 1983 blev den officiellt Sveriges nationaldag. Men det var först år 2005 som dagen blev en helgdag, vilket betyder att människor är lediga för att fira dagen.

Källa: Nordiska museet m.fl.

I måndags var det
Sveriges nationaldag.
Då firade många människor
det land vi bor i.

 

Men vi firade också
de nya människor som blivit svenskar under året.
Sverige har nämligen fått många nya medborgare
under året som gått.

 

Om någon har minst en svensk förälder
blir den automatiskt svensk medborgare när den föds.
Men om någon flyttar hit från ett annat land
måste de ansöka om att bli medborgare.

 

Förra året var det 89 354 människor
som blev svenska medborgare.
Det är rekordmånga.