Finland vill inte ha Nato utan Sverige

En svensk och en finsk flagga bredvid varandra utomhus.

Sveriges och Finlands flaggor. Foto: Wikimedia commons

För ungefär en månad sedan lämnade Sverige och Finland in sina ansökningar till Nato. Nu säger Finland att de inte tänker gå med i Nato utan Sverige. Samtidigt har statsminister Magdalena Andersson träffat Nato-chefen Jens Stoltenberg.


Den 18 maj lämnade Sverige och Finland in sina ansökningar om att få bli medlemmar i Nato. Nato är ett samarbete mellan 30 länder. Länderna i Nato lovar att hjälpa varandra om något av dem skulle bli attackerat.


Att Ryssland startade krig i Ukraina gjorde läget i Europa mindre säkert än på länge och det är den stora anledningen till att Sverige och Finland vill vara med i Nato.


Innan Sverige och Finland lämnade in sina ansökningar verkade det som att det skulle gå snabbt för oss att bli medlemmar i Nato.


Men för att ett land ska få vara med i Nato måste alla de 30 medlemsländerna i Nato godkänna ansökan. Efter vi hade lämnat in våra ansökningar sa Nato-landet Turkiet att de inte vet om de kommer att godkänna oss.


Mest kritiska är Turkiet till att låta Sverige gå med i Nato. Men nu har Finlands president Sauli Niinistö sagt att Finland inte tänker gå med i Nato om inte Sverige får vara med.

– Jag säger att Sveriges sak är vår sak, det betyder att vi går hand i hand, sa president Sauli Niinistö på en presskonferens som handlade om Nato.


Under måndagen kom Jens Stoltenberg till Sverige för att träffa Sveriges statsminister Magdalena Anderson. Jens Stoltenberg är Nato:s generalsekreterare. Det betyder att han är en slags chef för Nato.


Tidningen DN rapporterar att Jens Stoltenberg sa att Nato jobbar för att lösa problemen så att Sverige och Finland kan gå med i Nato.

– Vårt mål är att finna en lösning så snabbt som möjligt. Men det är klart att när flera nationer är inblandade så går det inte att säga exakt när vi kan lösa detta och finna en gemensam väg framåt, sa Jens Stoltenberg under mötet.  

Förra månaden ansökte Sverige och Finland
om att vara med i Nato.
Nato är ett samarbete mellan länder
som handlar om att försvara varandra i krig.

 

Men för att Sverige ska få gå med i Nato
behöver alla länder i Nato
godkänna Sverige som ny medlem.
Men Turkiet vill inte godkänna Sverige än.

 

Nu säger Finlands president Sauli Niinistö
att om inte Sverige får vara med i Nato
vill inte heller Finland vara med i Nato.