Afghanistan vill ha hjälp efter jordbävning

En karta över Afghanistan

Afghanistan ligger i världsdelen Asien. Foto: Pixabay

På onsdagen var det en stor jordbävning i landet Afghanistan. Jordbävningen skadade både byggnader och människor. De som bestämmer i Afghanistan ber nu om hjälp.


Många människor och byggnader blev skadade när det blev jordbävning i östra Afghanistan tidigt på onsdagen. Minst 900 människor har också dött på grund av jordbävningen enligt afghanska medier.


Jordbävningen var stor och enligt experter kunde människor i Afghanistans grannländer Indien och Pakistan känna av hur marken skakade.  


Enligt afghanska medier håller just nu räddningspersonal på att hjälpa människor i området. Till exempel genom att hjälpa till att få fram människor som har fastnat under byggnader som har rasat.


Men de som bestämmer i Afghanistan har också sagt att de gärna tar emot hjälp från olika hjälporganisationer från andra länder.

Fakta: Jordbävningar

Djupt nere i jorden gömmer sig gigantiska plattor. Plattorna kallas ibland för kontinentalplattor. Plattorna ligger inte still i marken, utan de rör på sig. När plattorna rör på sig kan jordbävningar skapas.

Länder som har problem med jordbävningar ligger på gränsen mellan olika plattor.

Även Sverige har jordbävningar. Men eftersom Sverige ligger nästan mitt på den Euroasiatiska plattan är jordbävningarna så små att vi sällan märker av dem.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Tidigt på onsdag morgon
var det en jordbävning i Afghanistan.
Jordbävningen skadade många människor
och många byggnader.

 

Jordbävningen var stor.
Människor som bor i grannländer till Afghanistan
kunde också känna av att marken skakade.

 

Nu arbetar många i Afghanistan
med att rädda människor
som fastnat under rasade byggnader.

 

Men de som bestämmer i Afghanistan
har sagt att de behöver mer hjälp av andra länder.