Sverige är välkomna i Nato

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Magdalena Andersson och Nato-chefen Jens Stoltenberg. Foto: Nato

Nato-landet Turkiet har varit tveksamma till om de vill ha med Sverige och Finland i Nato. Men på tisdagen kom länderna överens. Nu har därför Sverige och Finland blivit inbjudna till Nato.


I våras lämnade Sverige och Finland in ansökningar om att få vara med i försvars-samarbetet Nato. Men efter att vi hade lämnat in våra ansökningar sa Nato-landet Turkiet att de inte var säkra på om de vill ha med oss i Nato.


Det har varit ett problem. För att ett land ska få gå med i Nato måste nämligen alla de 30 länderna som redan är med i Nato godkänna det. Hade Turkiet sagt nej hade vi inte fått gå med i Nato.


I tisdags hade därför Sverige, Finland och Turkiet ett möte för att prata om det. Mötet var i Spaniens huvudstad Madrid. Med på mötet var Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Nato-chefen Jens Stoltenberg.


Turkiet har tidigare sagt att de har krav för att Sverige och Finland ska få vara med i Nato. Under mötet i tisdags skrev länderna därför ett avtal. I avtalet säger till exempel Finland och Sverige att de ska jobba med Turkiet mot terrorism och att det inte finns några hinder för Sverige och Finland att sälja vapen till Turkiet.


Eftersom Sverige, Finland och Turkiet har kommit överens har länderna i Nato nu bestämt sig för att bjuda in Sverige och Finland till Nato. Det betyder att vi nu har kommit ett stort steg närmare att gå med i Nato.


Men innan vi kan bli medlemmar måste några saker bli gjorda. Till exempel måste olika papper bli påskrivna av Nato-länderna och av Sverige och Finland. Men det kan gå snabbt. Nato-chefen Jens Stoltenberg har sagt att han är säker på att Sverige och Finland snart är med i Nato.

I våras bestämde Sverige
att vi ville vara med i Nato.
Nato är ett samarbete mellan 30 länder
och handlar om att försvara varandra om det blir krig.

 

Men för att Sverige skulle få vara med i Nato
behövde alla 30 länder godkänna Sverige.
Och först ville Turkiet inte godkänna Sverige.

 

Men nu har Sverige och Turkiet
haft ett möte.
På mötet bestämde de att Sverige
ska jobba mer med Turkiet.

 

Till exempel ska Sverige sälja vapen
till Turkiet.
Därför har Turkiet nu sagt
att Sverige får vara med i Nato.

 

Därför kan Sverige snart få vara med i Nato.
Det enda som är kvar är
att skriva på några kontrakt.