Superbillig kollektivtrafik poppis i Tyskland

En tågstation i Berlin

Det är billigt att resa med bussar och tåg i Tyskland i sommar. Foto: Unsplash.

Under sommaren har alla kunnat resa vart de vill i Tyskland för cirka 90 kronor i månaden. Tyskland testar det billiga respasset för att nå klimatmålen, men också för att spara på gas och olja från Ryssland.


I Tyskland är det väldigt många som reser kollektivt just nu. Det här är tack vare ett billigt respass som gäller för både bussar och tåg.VDV heter en organisation där alla trafikbolag ingår. De säger att 30 miljoner tyskar ungefär har haft tillgång till respasset.Biltrafiken minskade i 24 av 26 städer i juni jämfört med maj. Resandet med tåg ökade 40 procent i juni.Men experimentet har också haft en del problem. Det har ibland varit för många människor som vill resa samtidigt.Respasset går att använda fram till och med den siste augusti. Det verkar inte bli lika billigt igen, men VDV har ett förslag på en månadsbiljett för cirka 700 kronor.

– Vi tror att många som kör bil till jobbet ändå tycker att 69 euro är ett så pass bra pris att man hellre tar tåget än bilen, säger Eike Arnold. Han är presschef på VDV.

I Tyskland har kollektivtraffiken
varit väldigt billig under sommaren.
Kollektivtrafik är till exempel
bussar och tåg.

 

Tyskland har nämligen haft ett respass
som gör att du får åka buss eller tåg
för bara 90 svenska kronor i månaden.

 

Eftersom det är så billigt
är det väldigt många som
har åkt just buss eller tåg i sommar.

 

Det är bra för miljön att åka kollektivt,
alltså att ta buss eller tåg istället för bilen.

 

Efter sommaren kommer det bli dyrare
att köpa biljetter till tåg och buss igen.