Veckans fördjupning: Kanelbullar

En bild på flera kanelbullar.

Foto: Pixabay

På tisdag är det kanelbullens dag. Då passar många på att baka och köpa kanelbullar.


Kanelbullar är vetebullar med massor av kanel. Den har länge varit populär i Sverige.


I 23 år har bullen haft en egen dag. År 1999 blev det nämligen bestämt att den 4 oktober skulle vara kanelbullens dag.


Sedan dess har kanelbullar blivit firade den dagen. Varje år säljs det ungefär sju miljoner kanelbullar på kanelbullens dag. Mer än hälften av alla svenskar äter minst en kanelbulle den dagen.


Det var Hembakningsrådet som uppfann kanelbullens dag. Hembakningsrådet är en organisation för företag som tillverkar olika ingredienser som människor köper för att baka exempelvis kanelbullar.


Tre av ingredienserna som företagen tillverkar är margarin, jäst och socker. Hembakningsrådet uppfann därför dagen för att uppmuntra människor att baka mer.


Att Hembakningsrådet valde just kanelbullar och ingen annan bulle säger de beror på att många människor tänker på kanelbullar när de tänker på hembakning.

Text av Felicia Green



Veckans fördjupning: Kanelbullar


Kanel

Kanel är en krydda som människor runt om i världen har använt länge. Kanelen kom till Europa redan på 900-talet. I Sverige har vi använt kanel sedan åtminstone 1300-talet.  


Heliga Birgitta är ett svenskt helgon. När hennes pappa dog år 1327 bjöds gästerna på dyr mat. Till exempel användes många exotiska kryddor, som saffran, ingefära och kanel. Begravningsgästerna blev även bjudna på socker. Det är första gången vi vet att socker har använts i Sverige. 

Kanelstänger. Foto: Pixabay



Kryddig bark

När du äter kanel äter du faktiskt bark. Kanel kommer nämligen från barken på speciella träd. Det finns ungefär 250 olika sorters kanelträd. Men kanelen vi har i Sverige kommer främst från två olika sorters kanelträd.


Kanelträd växer på varma platser. Det finns till exempel kanelträd i länder som Indien och Vietnam.


Att det finns olika kanelträd betyder att kanel smakar olika beroende på vilket träd det kommer från. Vissa träd ger till exempel kanel som smakar starkare.

Ett kanelträd i södra Indien. Foto: Ganesh Mohan T



Lyxfika efter kriget

Bullar med kanel har funnits i många länder under historien. Men den formen av kanelbulle vi äter i Sverige i dag skapades på 1920-talet, det vill säga för hundra år sedan. Då hade första världskriget (1914–1918) precis tagit slut. Under kriget hade många ingredienser varit svåra att få tag på.


Men när kriget tog slut blev det lättare igen att få tag på bland annat smör, kanel och socker. Det behövs för att göra kanelbullar. Men till en början kostade ingredienserna mycket och kanelbullar var därför för dyra för många människor.

Efter första världskriget blev kanel och socker vanligare igen. Foto: Pixabay

Snäckor och knutar

Kanelbullar ser oftast ut som snäckor. Men kanelbullar kan komma i fler former, som kanelknutar och kanellängder. Det finns också olika varianter av kanelbullar i olika länder.


I USA finns det till exempel cinnamon rolls. De är väldigt lika svenska kanelbullar, men har ofta glasyr. Även våra grannländer har olika former av kanelbullar. Finland har kanelbullarna korvapuusti, Danmark har Kanelsnegle och Norge har skillingsboller.

Cinnamon rolls. Foto: Pixabay

På tisdag är det kanelbullens dag.
Det är en dag då många passar på
att fira med att baka kanelbullar. 

 

Kanelbullen har varit populär
väldigt länge i Sverige.
Och kanelbullen har haft en egen dag
sen 1999. 

 

Då blev det bestämt att
kanelbullens dag skulle vara den 4 oktober. 

 

Den 4 oktober varje år
säljs det ungefär sju miljoner kanelbullar. 

 

Hembakningsrådet är en organisation
som uppfann kanelbullens dag.
De ville att folk skulle baka mer.
Många tänker just på kanelbullar
när de tänker på att baka.
Därför ville de att just kanelbullen
skulle få en egen dag. 

 

Veckans fördjupning: Kanelbullar

Kanel

Kanel är en krydda.
Människor i hela världen
har använt kanel i mat och bakning länge.
Kanelen kom till Europa
redan på 900-talet.
Och i Sverige har vi använt kanel
sen ungefär 1300-talet. 

Kryddig bark

Kanel är som sagt en krydda.
Men det är också bark.
Det kommer alltså från ett träd. 

 

Det finns ungefär 250 olika kanelträd.
Men i Sverige använder vi kanel
från två sorters kanelträd. 

 

Kanelträden växer på varma platser.
Det finns till exempel kanelträd
i Indien och Vietnam.

 

Lyxfika efter kriget

Bullar med kanel
har funnits i många länder under historien.
Men den kanelbullen som finns i Sverige idag
skapades på 1920-talet, alltså för 100 år sen. 

 

Då hade första världskriget just tagit slut.
Under kriget var det svårt
att få tag på ingredienser.
Men när kriget tog slut blev det lättare igen
och då blev kanelbullen populär. 

Snäckor och knutar

Kanelbullar ser oftast ut som snäckor.
Men kanelbullar kan komma i fler former,
som kanelknutar och kanellängder.
Det finns också olika varianter av kanelbullar
i olika länder.

I USA finns det till exempel cinnamon rolls.
De är väldigt lika svenska kanelbullar
men har ofta glasyr.
Även våra grannländer
har olika former av kanelbullar.
Finland har kanelbullarna korvapuusti,
Danmark har Kanelsnegle
och Norge har skillingsboller.