Reporterskola

Rihab vinner Minibladets insändartävling!

En man med megafon skriker tack.

Duschbås i skolan, gratis buss för alla unga och fler satsningar på miljön. Under hela september har viktiga och tänkvärda insändare strömmat in till Minibladets valtävling. Nu har en vinnare utsetts.


Att barn och unga i Sverige har många tankar och idéer om den värld vi alla lever i är tydligt. Hundratals barn från hela landet har deltagit och Minibladet har kunnat publicera många engagerade åsikter. Miljön, skolmaten och mobbning är några av de ämnen som flest har valt att skriva om.


Vi har bland annat fått läsa om barn som är rädda för att gå ut i sitt område, om elever som vill få mer stöd till skolan och om barn som känner sig illa behandlade på grund av sin religion. Eleverna vill stoppa mobbning, rasism och miljöförstöring. De vill vara med och bestämma och framför allt vill de att de vuxna ska lyssna på dem.


Rihab Ali går i klass 6b på Värner Rydénskolan i Malmö. Hon är trött på att vuxna inte lyssnar på barn. Hon vill att eleverna ska få mer fritid och att de ska få vara med och påverka på riktigt. För att uppmärksamma detta har hon skrivit insändaren ”Sätt mindre press på barn”. Rihab Ali vinner Minibladets insändartävling och får 1 000 kronor till klasskassan.

Läs elevernas insändare!

Juryns motivering: Insändaren ”Sätt mindre press på barn” är full av känslor och talar direkt till de vuxna. Rihab Ali visar tydligt med sin text att hon inte vill ha några ursäkter, hon vill ha en förändring! Tack för en läsvärd och tankeväckande insändare!

Sätt mindre press på barn

Det sätts för mycket press på barn som bara är 10-12 år gamla! I vår klass börjar vi ungefär klockan åtta och slutar vid klockan tre. Det är sju hela timmar vi tillbringar i skolan. Varför sätter vuxna alltid så många krav på oss barn? Varför förväntar de sig så mycket och blir sedan “besvikna” när vi inte kan?

För det första slutar vi ganska sent och har väldigt många läxor. När man kommer hem behöver man sätta igång med läxorna direkt, det tar ett tag. Sedan somnar man sent och är trött nästa dag, man orkar helt enkelt inte med dagen. Jag är arg för att vissa barn inte får någon fritid, vilket de borde få!

För det andra blir det också svårt att fokusera på lektioner vilket gör att man kan få dåliga betyg, dessutom får man knappt någon fritid. “Barn och unga med meningsfull fritid mår bättre både psykiskt och fysiskt” säger ideerforlivet.se.

Barn har rätt till fritid! Barn borde heller inte få läxor över helgen för det kan vara den enda gången de får en chans till fritid.

Till sist vill jag att det faktiskt sker förändringar och att vuxna märker att deras beslut påverkar oss barn mer än de tror. Jag tycker att det är sorgligt att vuxna aldrig märker att de kan ta dåliga beslut. 

Det är alltid så att vuxna säger att barn ska vara med och “påverka” i något slags möte. Men sedan när det väl är möte hittar vuxna på olika ursäkter. För de märker aldrig att de tar fel beslut, kanske för att de är för lata. 

Ibland säger vuxna att de ska lyssna fast sen gör de aldrig det. Det är inte så roligt när de säger att man ska vara med och påverka fast det aldrig händer.

Text: Rihab Ali, Värner Rydénskolan, Malmö