Barnradions bokpris går till Älgkungen

Barnradions bokpris. Vinnare Maria Hellbom tillsammans med juryn. Foto: Hedda Axelsson

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och UR (Utbildningsradions) pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman är 30 000 kr.

Varje år väljer en barnjury ut årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar. I år gick priset till Älgkungen som är skriven av Maria Hellbom.


Bokförlag och författare får varje år skicka in böcker som de tycker ska få vinna Barnradions bokpris. Av ungefär 100 böcker så går fem stycken vidare till final. I år var finalböckerna de här fem:

En äkta ljugis av Ingrid Olsson

Älgkungen av Maria Hellbom 

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman 

Veras krig av Katarina Kuick

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson


Vinnaren valdes av femteklassare i Bagarmossen i Stockholm. Juryn skriver så här om varför de valde Maria Hellboms bok Älgkungen som vinnare:
Älgkungen är en bok som tar oss till världen mellan magi och realism. Där skogens magiska väsen och vi människor delar på naturen. Genom vänskap och kärlek hjälper boken oss att förstå att vi måste stoppa miljöförstöringen och klimatförändringarna.“


Älgkungen är den första boken som Maria Hellbom skrivit. Nu skriver hon på en fristående uppföljare som ska heta Pärlbäraren. En fristående uppföljare betyder att det är en ny del i en serie men att handlingen mellan de två böckerna inte sitter ihop.


I ett pressmeddelande säger Maria Hellbom att hon ska fira priset med massor av tårta. Hon säger också att det känns otroligt att ha vunnit priset.

– Det här är ju min debutbok, så jag är fortfarande helt blown away att folk läser den, och att jag har gett ut en bok på riktigt, säger Maria Hellbom.

Det finns ett pris som heter
Barnradions bokpris.
Det delas ut varje år
till en bok för barn mellan 9 och 12 år.

 

Det är en jury av barn som
bestämmer vilken bok som ska vinna.

 

I år var det boken Älgkungen som vann.
Den är skriven av författaren Maria Hellbom.
Det är Maria Helboms första bok.
Och Maria Hellbom var väldigt glad
och överraskad av att ha vunnit priset.

– Det här är ju min debutbok,
så jag är fortfarande helt blown away att folk läser den,
och att jag har gett ut en bok på riktigt, säger Maria Hellbom.