Hédi Fried har dött

Hédi Fried var psykolog och författare. Hon var också en av de första i Sverige som berättade om hur det var att överleva Förintelsen. Foto: Karl Gabor.

Författaren och psykologen Hédi Fried blev 98 år gammal. Hon har skrivit flera böcker om hur det var att överleva Förintelsen.

Hédi Fried föddes i Ungern 1924. Under andra världskriget tillfångatogs hon och hennes familj av nazisterna. Hédi Fried och hennes fem år yngre syster Livia sattes i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Efter några veckor placerades systrarna på ett arbetsläger i Hamburg där de fick arbeta hårt. Samma år som andra världskriget var slut, 1945, befriades systrarna och kom till Sverige som flyktingar.

Hédi Fried gifte sig i Sverige och fick tre barn. Hon utbildade sig till psykolog, skrev flera böcker om Förintelsen. 

Förintelsen är det ord som används för att beskriva hur nazisterna mördade väldigt många människor under andra världskriget. De som mördades var framför allt judar och romer men också homosexuella och människor med funktionsnedsättningar. 

Inför valet 2018 var Hédi Fried med i ett tv-program på SVT som heter Babel. Där sa hon att hon gärna hade sluppit allt hon var med om som ung, men att hon är glad att hon fick ett så långt liv ändå.

I hela sitt liv fortsatte Hédi Fried berätta om Förintelsen. Men trots allt det hemska som hände hennes och hennes familj så förlorade hon aldrig hoppet och ville inte att andra skulle göra det heller.

– Jag vill se till att demokratin överlever och försöker få folk att inte tappa hoppet. Man har alltid kunnat förändra historiens gång och det behövdes människor som var modiga att säga ifrån, sa hon i Babel.

Inför valet 2018 fick alla niondeklassare i Sverige en av Hédi Frieds böcker som heter Frågor jag fått om Förintelsen. I boken svarar Hédi Fried på frågor som hon fick av elever när hon föreläste på skolor.    

Se en hälsning från Hédi Fried som hon gjorde i samband med att boken släpptes.

Författaren och psykologen Hédi Fried har dött.
Hédi Fried var känd för att
ha överlevt Förintelsen.

 

Förintelsen är namnet på de hemska saker
nazisterna gjorde under andra världskriget.
Då satte de många människor i läger
för att de skulle arbeta.

 

Men istället för att tvinga dem att arbeta
så mördade nazisterna dem.

 

Men Hédi Fried överlevde detta.
1945 kom Hédi Fried till Sverige.
Här utbildade hon sig till psykolog.
Sen dess har hon skrivit många böcker
bland annat om hur det var att överleva förintelsen.

 

Hédi Fried blev 98 år gammal.