Flera jordbävningar i Turkiet och Syrien

Flera jordbävningar har drabbat länderna Turkiet och Syrien. Illustration: Pixabay.

I Turkiet och Syrien har det varit flera jordbävningar. Nu arbetar räddningspersonal med att hjälpa så många människor som möjligt.

Under natten till måndag inträffade en stor jordbävning i Turkiet och Syrien. Jordbävningen märktes också i flera närliggande länder, som Egypten, Libanon och Rumänien. Senast Turkiet hade en så här stor jordbävning var 1939. 

Efter den första jordbävningen inträffade ännu en stor senare under måndagen. Sedan har det skett flera mindre jordbävningar, vilket är normalt efter att det har varit en stor jordbävning.

Många människor har skadats eller dött av jordbävningarna. Nu arbetar många människor med att försöka rädda så många som möjligt. 

Att det blir jordbävningar beror på att jordens plattor rör sig mot varandra. De kan rör sig åt olika håll men de kan också fastna i varandra. 

Turkiet ligger på en egen mikroplatta, det gör att landet är extra känsligt för jordbävningar. Detta berättar seismologen Björn Lund till SVT. En seismolog är någon som är expert på jordbävningar.

Hur stor en jordbävning är mäts med magnitud. Det största skalvet som mätts i världen var i Chile med magnituden 9,5. Det första skalvet i Turkiet och Syrien hade en magnitud på 7,8.

Även Sverige har jordbävningar, men de är så små att vi inte brukar märka dem. Den största jordbävningen vi har haft i Sverige hade en magnitud på 5,4. Det var år 1904.

Jordbävningar kan också kallas jordskalv.

Känner du dig orolig och vill prata med en vuxen om det som har hänt i Turkiet och Syrien? Du kan kontakta Bris dygnet runt. Ring 116 111 eller skriv direkt i chatten.

Det har varit flera jordbävningar
i Turkiet och i Syrien.
Den första jordbävningen
kom på natten till måndag.
Sen kom det en till jordbävning på måndagen.

 

Jordbävningarna har förstört
många hus och byggnader.
Många människor har också
blivit skadade och dött.

 

Räddningsarbetare jobbar nu med
att rädda så många människor som möjligt.

 

Jordbävningar beror på att
stora plattor under jorden rör på sig.
Turkiet ligger ovanpå just en sådan platta.
Därför är det vanligt med jordbävningar där.

 

Men en så stor jordbävning
är mycket ovanliga.
Senast Turkiet hade en så stor jordbävning
var 1939.

 

Känner du dig orolig över det som har hänt
ska du prata med en vuxen.
Du kan prata med vuxna på Bris.
Du kan ringa Bris på 116 111
eller chatta med dem på denna länk.