Emil och Emelie vann Vasaloppet

Norska Emelie Fleten och svenske Emil Persson är årets vinnare av Vasaloppet. Foto: Vasaloppet.

Norrmännens herrar har vunnit Vasaloppet de senaste tio åren. Men i år var det den svenske längdskidåkaren Emil Persson som vann. På damernas sida var det norska Emilie Fleten som kom först.

Sedan 1922 har tusentals längdskidåkare tävlat i Vasaloppet. Vasaloppet är varje år den första söndagen i mars sedan 1948. Loppet börjar i Sälen och slutar i Mora. Loppet är 90 kilometer långt.

I år var det svenske Emil Persson som kom först av herrarna. 

– Det var på tiden, det är så skönt. Jag är lite tom, det var kul att åka skidor i dag. Det blev tufft läge på slutet men jag kände att jag hade en bra dag, säger Emil Persson till SVT.

Norska Emilie Fleten vann damklassen. Hon kom i mål två och en halv minut före Silje Öyre Slind som kom tvåa. Emilie Fleten vann trots att hon hade det tufft under sitt åk.

– I dag har varit en berg- och dalbana. Jag började med att ramla och då tänkte jag att det var kört. Jag blev dålig i magen med två mil kvar och jag spydde under loppet. Då tänkte jag att det var kört igen men jag är glad över att jag fick nya krafter, säger Emilie Fleten till SVT.

15 800 skidåkare hade anmält sig till Vasaloppet i år. 1922 arrangerades det första Vasaloppet. Då anmälde sig 119 skidåkare.

Men det allra första Vasaloppet gjordes egentligen redan 1521 då Gustav Eriksson flydde från den danske kung Kristians II:s soldater. Två år senare blev han Sveriges förste kung och tog namnet Gustav Vasa. 

Den första söndagen i mars
är det Vasaloppet.
I år var det alltså Vasaloppet
den 5 mars.

 

De senaste tio Vasaloppen
har norrmän vunnit i herrarnas lopp.
Men i år var det en svensk som vann.
Han heter Emil Persson.

 

Emil Persson sa att det var
roligt att vinna, men att det blev tufft på slutet.

 

I damernas lopp var det en norska som vann.
Hon heter Emilie Fleten.
Hon mådde illa under loppet
men fick nya krafter och kunde vinna.