Många barn är oroliga

Ett fredsmärke bildat med kronblad i Ukrainas färger

Många barn känner sig oroliga. Förra året oroade sig många för att kriget i Ukraina skulle komma till Sverige. Foto: Pixabay.

Förra året var det många barn som oroade sig för att det ska bli krig i Sverige. De oroade sig också för klimatförändringarna och familjeekonomin. Det här visar en ny rapport från Bris. 

Många barn ringer in till Bris (Barnens rätt i samhället) för att prata om olika saker som de går och tänker på. Nu släpper Bris en rapport om vad samtalen handlade om förra året. 

Rapporten visar att barn oroar sig för kriget i Ukraina och att kriget ska komma till Sverige. Andra oroar sig för klimatförändringarna och vår planets framtid. Även de dyra priserna har oroat många barn som har märkt att deras familjer har mindre pengar än tidigare.

– Barn lever i samma samhälle som vuxna gör och deras mående, framtidshopp och livsval påverkas i allra högsta grad av det som sker i omvärlden. När det är skakigt i världen behöver barn trygga vuxna, säger Magnus Jägerskog i ett pressmeddelande. Han är Bris generalsekreterare.

Samtalen från barn till Bris ökade med 7 procent jämfört med 2021. De flesta barn ringer in för att de mår dåligt av olika anledningar. Andra ringer för att de känner att det finns problem i familjen eller för att de har varit utsatta för någon typ av våld.

– Att barn på egen hand söker stöd hos Bris är något positivt, för i den kontakten finns en möjlighet till förändring av barnets situation. Samtidigt är utvecklingen de senaste åren med ökande samtal av mer allvarlig karaktär oroande, säger Magnus Jägerskog i pressmeddelandet.

Bris vill att regeringen satsar pengar för att barn ska få det bättre och för att minska konflikter i hemmet. De vill också att familjer som inte har så mycket pengar ska få ekonomiskt stöd.Fundera och diskutera

1. Vad brukar du tänka på?

2. Vem brukar du prata med om jobbiga tankar och känslor?

3. Hur tror du att vi alla kan få fler barn att må bättre?

Bris är en organisation
som jobbar för barnens rätt i samhället.
Barn kan ringa till Bris för att
prata om saker de tycker är jobbiga
eller behöver stöd med.

 

2022 var det fler barn som ringde Bris
än året innan.
Bris har skrivit en rapport
om vad barn vill prata med dem om under 2022.

 

Rapporten visar att många barn oroar sig
över kriget i Ukraina.
Många barn är också oroliga över
hur klimatet mår.

 

När många saker blev dyrare
började barn också oroa sig för pengar.
Därför vill Bris att familjer som inte har så mycket pengar
ska kunna få pengar av staten som stöd.

 

Fundera och diskutera

1. Vad brukar du tänka på?

2. Vem brukar du prata med om jobbiga tankar och känslor?

3. Hur tror du att vi alla kan få fler barn att må bättre?