Ovanligt varmt i södra Europa

I Greklands huvudstad Aten har det varit så varmt att de har fått stänga den populära sevärdheten Akropolis. Foto: Rafael Hoyos Weht/Unsplash

Runt Medelhavet är det ovanligt varmt just nu. Det är så varmt att myndigheterna säger åt människor att vara försiktiga. 

Att det är varmt i södra Europa på sommaren är inte konstigt. Men just nu är det ovanligt varmt. När det är ovanligt varmt kallar man det för en värmebölja.

I Medelhavsländer som Italien och Grekland har det den senaste tiden varit omkring 40 grader varmt. Enligt meteorologer kan det bli ännu varmare. Om några dagar kan det bli 45 grader på vissa platser. 

Därför varnar myndigheterna människor från att vara ute i solen när det är som varmast. Det kan nämligen vara farligt när det är så varmt. Till exempel kan man lätt bli uttorkad.

Värmen och torkan har också lätt till skogsbränder som brandmän nu jobbar med att släcka. I Grekland har det varit flera skogsbränder de senaste dagarna.

Det finns två stora anledningar till att det är så varmt just nu.

Den ena anledningen är klimatförändringarna som gör att det blir vanligare med extremväder. Extremväder kan exempelvis vara värmeböljor som den vid Medelhavet. Extremväder kan också vara stormar och översvämningar. 

Den andra anledningen till värmen är väderfenomenet El Niño som pågår just nu. El Niño är ett naturligt fenomen som händer ungefär var femte år. Åren då det är El Niño blir det varmare i världen. 

Eftersom det just nu pågår både El Niño och klimatförändringar tror experter att juli månad kan bli jordens varmaste månad på 120 000 år. Läs mer om det här.

Känner du dig orolig över det du läst i den här artikeln? Du kan kontakta Bris dygnet runt genom att ringa 116 111. Du är anonym och det är helt gratis. Du kan också chatta eller mejla. Läs mer på Bris hemsida.

På många platser runt Medelhavet
är det just nu ovanligt varmt.
Det har varit runt 40 grader varmt
och nästa vecka ska det bli 45 grader varmt.

 

Eftersom det är så varmt har myndigheter
i till exempel Grekland och Italien sagt
att alla ska vara försiktiga.

 

Det kan nämligen vara farligt
med så varma temperaturer.
När det är så varmt
är det lätt att bli uttorkad.