Epa-ungdomar hjälper äldre

A-traktorer måste ha en orange varningsskylt. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

På sommaren har hemtjänsten ofta svårt att hitta personal. Flera kommuner har i år löst det med hjälp av epa-ungdomar. 

En epa-traktor, eller en  A-traktor som det egentligen heter, är en omgjord bil som kör mycket långsammare än en vanlig bil. För att få köra A-traktor behöver man bara vara 15 år, i stället för 18 år som för vanliga bilar.

A-traktorer är särskilt populära bland ungdomar som bor på landet och därför kan ha svårt att cykla eller att ta en buss dit de vill. 

I år har flera ungdomar som har en A-traktor fått sommarjobb i hemtjänsten. Människor som jobbar i hemtjänsten åker hem till människor och hjälper dem med olika saker. Det kan vara att ge dem mat eller att hjälpa dem att städa. Människor som behöver hemtjänst är ofta väldigt gamla. 

Under sommaren kan det vara svårt att hitta vikarier när den vanliga hemtjänstpersonalen ska ha semester. Därför har flera kommuner kommit på att ungdomarna kan göra jobbet. Eftersom ungdomarna har A-traktorer kan de köra hem till människorna som behöver hjälp.

Flera medier har skrivit om epa-ungdomarnas sommarjobb. SVT har intervjuat Sandra Andersson som är enhetschef på Sollefteå kommun. Hon säger att det har fungerat bra och att de vill ge fler epa-ungdomar sommarjobb nästa år.  

Radiokanalen P4 har intervjuat 15-årige Edvin Hallin som sommarjobbar hos hemtjänsten i Vilhelmina. Han kör ut mat till de äldre med sin A-traktor.

 – Det har varit väldigt kul. Jag tycker om äldre, och att lyssna och prata med dem, säger han. Epa-traktorer är omgjorda bilar
som kör mycket långsammare än vanliga bilar.
Många ungdomar kör epa-traktorer
eftersom man bara behöver vara 15 år
för att få köra en epa-traktor.

 

Många kommuner har tagit hjälp
av ungdomar med epa-traktorer.
Ungdomarna med epa traktorer
kan nämligen sommarjobba i hemtjänsten.

 

På sommaren ska många människor ha semester.
Då behöver arbetsplatserna ta in sommarjobbare,
alltså personer som bara jobbar på sommaren.
Ungdomar som kör epa-traktor
är bra i hemtjänsten eftersom de kan
åka från person till person.

 

I hemtjänsten åker de som jobbar
hem till människor som behöver hjälp med saker.
De kan till exempel hjälpa till med att städa
eller laga mat.