Nyhetsvecka 30

Veckans nyheter har bland annat handlat om skogsbränder och fotboll. Foto: Pixabay.

Turister fick avbryta semestern på grund av skogsbränder. Greta Thunberg har dömts till böter. Och så har epa-ungdomar fått sommarjobb med att hjälpa äldre. Kolla in veckans nyheter!


Nu är det väldigt varmt i många länder och många brandmän kämpar med att släcka skogsbränder.
Turister på öarna Rhodos och Korfu fick avbryta sin semester.
Läs mer i vår artikel: “Många skogsbränder i Grekland”


Forskare säger att värmeböljorna är människorna fel. Det tycker klimataktivisten Greta Thunberg också. Därför har hon demonstrerat i Malmö genom att sätta sig i vägen för tankbilar. Nu har Greta Thunberg dömts till böter för sin protest. 
Läs mer i vår artikel: “Greta döms för klimatprotest”


Vissa nyheter kan göra oss ledsna och oroliga. Om du är orolig för klimatet tycker jag att du ska hitta en vuxen som du känner dig trygg att prata med. Om du inte har någon vuxen nära dig kan du alltid kontakta Bris. Och tänk på att det finns jättemånga människor som kämpar för att världen ska bli en bättre plats. 


Men även om vissa nyheter gör mig ledsen så finns det alltid också nyheter som gör mig glad. Till exempel nyheten om hur ungdomar med en A-traktor hjälper äldre människor.
Läs mer i vår artikel: “Epa-ungdomar hjälper äldre”Något som också gjorde mig glad var när Sveriges landslag besegrade Sydafrika med 2–1. I morgon, lördag, möter de Italien. Spännande!


I helgen kan du bland annat läsa om att FN vill förbjuda mobiltelefoner i skolor över hela världen. Missa inte heller sista delen i vår kändisartikel med dansbandsstjärnan Lucianoz.


Nästa vecka får du träffa en ny kändis! En ledtråd är att den här kändisen är 16 år och är superduktig på att sjunga. Kan du gissa vem det är?

Ha en fin helg!

Gustav Sigala Haggren

Redaktionschef